Testom iz matematike danas počinje probni završni ispit za 71.661 osmaka u osnovnim školama u Srbiji, dok će sutra mali maturanti polagati probni test iz maternjeg jezika i kombinovani test.

foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Test iz matematike počinje u 12 sati.

Test iz maternjeg jezika biće održan u subotu od 9 sati, a kombinovani test – biologija, hemija, istorija, geografija, fizika – osmaci će rešavati u istog dana, u subotu, od 11.30 sati.

Mali maturanti imaće priliku da provere svoje znanje dva meseca pre male mature, koja je zakazana za 18, 19. i 20. jun.

Osmake ove godine čeka drugačiji način bodovanja završnog ispita, jer je povećan broj bodova za testove, smanjen broj bodova za uspeh u školi, a ukupan broj bodova ostaje 100. Tako će se sada za uspeh iz škole maksimalno dobijati 60 bodova, dok će na tri testa maksimalan broj bodova biti 40.
Blic

1 KOMENTAR

  1. IZMOTAVANJE UMESTO NAMOTAVANJA!

    Više energije iz ministarstva prosvete se ulaže na perifernim radnjama u obrazovanju (probni test) od unapređenja školstva. Bilo bi interesantnije da, kao što je jedan pređašnji ministar obrazovanja (prof. dr Žarko Obradović) uvodio pisanje istog teksta latinicom, a delimice ćirilicom, da aktuelni ministar obrazovanja gospodin Mladen Šarčević uvede pisanje arapskim i rimskim brojkama u istom zadatku. Deviza ministra: ko zna ne mora da položi, ko ne zna može i da položi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here