Čačanska komunalna policija pronašla je i kaznila nelegalne drvoseče, koji su bez dozvole posekli dva stabla – višedecenijska obeležja jednog kvarta u tom gradu. Pretpostavlja se da je drveće isečeno kako bi se bolje videli novi reklamni panoi postavljeni na toj prometnoj saobraćajnici.

Razgranati platan i lipa krasili su prometnu raskrsnicu u Čačku duže od pola veka. Nakon seče ostala su samo gola stabla. Nadežda živi nedaleko od mesta gde je drveće i videla je kada su isečena.

“Čujem ja stružu negde, ja pitam sina – šta ovo negde rade. Mama, kaže seku tamo neki ljudi ova drva. Ja sam izašla da vidim, oni su već bili isekli i na traktor su stavljali i oterali”, kaže Nadežda Nikiforević iz Čačka.

Negoduju i druge komšije.

“Žao mi je veoma, ta su drva bila zdrava, pravila su hladovinu, dugo godina su bila tu, šteta da se iseku”, dodaje Branimir Đokić iz Čačka.

Komunalna policija u redovnoj kontroli primetila je da je drveće isečeno a to su prijavljivali i građani. Počinilac je pronađen i novčano kažnjen. Prema gradskoj odluci za ovakav prekršaj predviđena je kazna od deset hiljada dinara kao i nadoknada štete.

“Lice je i potvrdilo da je poseklo ova dva stabla, da nije znao da je to prekršaj. Počinilac ovog prekršaja je upoznat da ukoliko ne postigne dogovor sa Javno-komunalnim preduzećem Gradsko zelenilo u vezi s nadoknadom štete, da će protiv njega biti podneta prijava”, ističe Milena Jovanović, načelnica Komunalne policije u Čačku.

Dešavalo se da građani bespravno seku mladice drveća iz raznih ličnih razloga, kažu u Gradskom zelenilu koje je nadležno za sve javne zelene površine. Ipak ovaj slučaj za sada je jedinstven jer se nikada nije dogodilo da se iseku ovako stara, potpuno zdrava stabla i to u užem gradskom jezgru. Kako saznajemo ovoga puta nelegalnom drvoseči smetalo je što mu stabla zaklanjaju pogled na bilbord.

“Mi možemo jedino sada da sačuvamo na neki način, da kažem ajde ta stabla, da izvršimo premaz ovih rezova sa specijalnim premazima i ono će na kraju formirati kroz te mladare, neku krošnju, ostaće živo ali neće više imati tu formu koju je ranije imalo”, dodaje Živka Mojsilović, šef “Zelenila” Čačak.

Za nelegalnu seču drveća u zemljama Evropske unije zaprećene su visoke novčane kazne, a u nekim slučajevima i kazne zatvora. Višedecenijska stabla posebno se štite, a čačanski slučaj pokazao je upravo suprotno.
RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here