Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Počela rekonstrukcija stanice i pruge Dragačevo

post-title


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je danas železničku stanicu Dragačevo kod Čačka, povodom početka radova na rekonstrukciji stanice i pruge, koje će “Infrastruktura železnice Srbije” realizovati sopstvenim sredstvima.

“Radovi koji se izvode u stanici Dragačevo važni su kao primer drugačijeg načina poslovanja železnice, koja danas sopstvenim sredstvima izvodi radove i koristi mašine koje su pre pet-šest godina stajale i koje su koristile druge kompanije”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da je drugi razlog zbog čega je danas posetila ovu stanicu namera Vlade Srbije da vrati železnicu na mesto koje joj pripada.

“Između Kraljeva i Čačka prevoz železnicom je oko 70 odsto jeftiniji, a uz to i bezbedniji nego autobusom. Železnicu čekaju velika ulaganja, ne samo u pruge koje već gradimo, nego i u važne regionalne pruge, jer želimo da privučemo i putnike i preduzeća da više koriste železnicu”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se do kraja sledeće godine planira uređivanje svih staničnih zgrada na železnici.

V. d. generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije” Miroljub Jevtić rekao je da će radovi na rekonstrukciji 650 metara pruge koja spaja Požegu i Kraljevo kod stanice Dragačevo koštati oko 3,5 miliona dinara, i naglasio da ih “Infrastruktura železnice Srbije” realizuje sopstvenim sredstvima, što znači i niže troškove nego da to rade drugi izvođači.

“Ti radovi će trajati desetak dana, što će omogućiti povećanje brzine sa 50 na 100 kilometara na sat, a biće urađena i sanacija krova stanične zgrade, gde ćemo uložiti još oko 1,5 miliona dinara”, dodao je Jevtić.

Načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović rekao je da je pruga čija rekonstrukcija danas počinje značajna za ceo Moravički i Zlatiborski okrug, posebno za preduzeća koja koriste železnički transport. “Očekujemo pored deonica na auto-putu na Koridoru 11, koje se već grade, da uskoro počnu radovi i na deonici Preljina-Požega, a u bliskoj budućnosti i nastavak rekonstrukcije barske pruge i rekonstrukcije pruge od Požege do Kraljeva”, rekao je Jolović.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar