Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pismo Gradonačelnika Predsedniku RS, Predsednici Vlade i resornim ministrima

post-title


Uvaženi Predsedniče Republike Srbije, uvažena Predsednice Vlade, uvaženi ministri,

obraćam vam se u ime građana Čačka i Moravičkog upravnog okruga sa molbom da pomognete proces konverziji Aerodroma „Morava“ iz vojnog u mešoviti aerodrom, kao i na izgradnji i stavljanje u funkciju istog.

Naša potreba je da Republika Srbija bude titular Aerodroma „Morava“, jer je to jedino održivo i dugoročno rešenje.

Građani i privredni subjekti su prepoznali korist koju nam može doneti funkcionalan aerodrom. Povećali bi konkurentnost naših poljoprivrednih proizvoda na zahtevnim tržištima Zapadne Evrope, Rusije i Bliskog Istoka. Približili bi naše svetinje verskim turistima iz celog sveta, pre svega mislim na manastire Žiča, Studenica, Sopoćani, Đurđevi Stupovi, manastir Vujan, malu srpsku Svetu Goru u Ovčar Banji...

Aktiviranje ovog aerodroma bi značajno povećalo promet u zdravstvenom turizmu, što je naš veliki potencijal, kao i turizam uopšte. Porast broja turista bi indukovao potražnju u ostalim privrednim granama, od poljoprivrede, do saobraćaja i industrije, čime bi se uvećali prihodi od stranih turista za bar 40 miliona evra godišnje.

Domaći i strani privredni subjekti koji rade u neposrednoj blizini, bi imali korist jer bi svoje proizvode, koje mahom plasiraju u inostranstvu, još brže i lakše plasirali na strana tržišta. Osim toga, indirektna korist je u poboljšavanju privrednog ambijenta, kao što se može videti na primeru grada Niša, pa bi mogli da očekujemo pojačano interesovanje staranih investitora, kao što su to skoro pokazali Simens, Yura, Vorwerk...

Završetak konverzije Aerodroma pozitivno bi uticao i na zaustavljanje unutrašnjih migracija mladog i radno sposobnog stanovništva i pružio im šansu da započnu sopstveni privatni biznis u rodnim gradovima.

Svetski trendovi, potkrepljeni statističkim podacima, pokazuju da će veliki aerodromi sve teže pružati usluge putnicima, jer je porast broja putnika iz godine u godinu konstantan, što daje šansu malim aerodromima. Većina naših malih aerodroma, koji trenutno posluju na granici rentabilnosti, bi uz najširu podršku predstavljali generator razvoja regiona u kojima se nalaze. U tom kontekstu mi Aerodrom „Morava“ ne gledamo samo kao izvor profita za lokalnu zajednicu, već njegove benefite vidimo i na nivou okruga i cele Republike Srbije.

Veliku podršku dobijamo od privrednih udruženja. Forum privrednika Čačka je konverziju Aerodroma „Morava“ proglasio, zajedno sa izgradnjom Industrijske zone, osnovnim preduslovom za ubrzani razvoj grada Čačka i regiona u celini.

Grad Čačak nije u mogućnosti da samostalno finansira aktivnosti privođenja nameni Aerodoroma „Morava“. Zbog toga vam se obraćamo molbom da Republika Srbija završi konverziju vojnog u mešoviti aerodrom i preuzme upravljanje Aerodromom „Morava“. Time bi se značajno popravio privredni ambijent, standard naših građana, a u isto vreme bi i povećali borbenu gotovost Vojske Republike Srbije.

S poštovanjem,

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar