U Opštoj bolnici oboleli od raka ostali bez konzilijuma.

U opštoj bolnici u Čačku ukinuti su konzilijarni pregledi obolelih od malignih bolesti. Ovu vest u četvrtak je obelodanio čačanski lekar i lider Grupe građana “Za napredniji Čačak”, dr Aleksandar Radojević, koji je naveo da se specijalisti ne sastaju već drugi mesec, a o tome lekare dijagnostičare na odeljenjima niko zvanično nije obavestio.

Uprava bolnice saopštila je da je odluku o ukidanju konzilijuma za obolele od karcinoma donelo Ministarstvo zdravlja u čijoj je to nadležnosti. Obrazloženje je bilo da druge bolnice u okruženju nekoliko godina nisu imale ovu medicinsku uslugu. Ovim povodom je reagovao i gradonačelnik Milun Todorović. On je kazao da sugrađani koji su oboleli od karcinoma ne treba da ostanu bez tako važne medicinske usluge kao što su konzilijarni pregledi i da je obezbeđivanje materijalnih sredstava za lekare – najmanji problem.

Grad će, kako je rekao pokrenuti inicijativu kod Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da se ovaj problem reši.

– Bolnica u Čačku decenijama je imala konzilijum koji je činila grupa lekara – od hirurga, radiologa, interniste, onkologa, koji su najstručniji u svojim oblastima. Ti stručnjaci su dolazili u naš grad jednom mesečno. Dobili su zabranu pre mesec dana i više ne dolaze – rekao je dr Radojević.

On je naglasio da su sredstva koja su za tu namenu izdvajana veoma mala i da iznose nekoliko isplaćenih dnevnica.

IZ BUDžETA

Grad je, kako je saopštio Todorović, spreman da iz budžeta finansira stručni tim koji će obavljati konsultantske usluge u Čačku.

Novosti, Vlade Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here