Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Papiri lakši od miša

post-title


Tek tri odsto preduzetnika biznis registrovalo elektronski. Pojedine institucije zahtevaju papirno rešenje APR-a.

Da bi registrovali poslovanje, preduzetnici od početka ove godine ne moraju na šalter Agencije za privredne registre. Već skoro četiri meseca radi potpuno digitalna elektronska registracija preduzetnika. Upis "na klik", međutim, izbor je malobrojnih. Novu uslugu iskoristila su nepuna tri odsto od 9.606 novoupisanih malih privrednika.

Od 1. januara kompletna procedura registracije preduzetnika može da se sprovode putem interneta. Najvažniji uslov je da budući preduzetnik ima elektronski potpis i platne kartice kako bi elektronski platio naknade. Neki od korisnika ove usluge, međutim, naišli su na problem u drugim organizacijama.

- Pojedine institucije zahtevaju papirno rešenje APR-a kako bi sprovele svoje procedure, pa ovom prilikom podsećamo na odredbe Zakona o privrednim društvima kojima je propisano da se smatra da su svi upoznati sa registrovanim podacima počev od narednog dana od dana objavljivanja registracije podataka na našoj internet stranici - kažu u Agenciji za privredne registre. - Pojedine institucije ne prihvataju elektronski dokument o registraciji bez pečata, iako je pečat izbačen iz upotrebe i nije neophodno da stoji na dokumentima.

Elektronska registracija preduzetnika je i 30 odsto jeftinija od "papirne". Podaci iz e-prijave istovremeno se prosleđuju Poreskoj upravi, radi evidentiranja za paušalno oporezivanje, PDV evidentiranje i obaveštavanje Poreske uprave o isplaćivanju lične zarade. Prosleđuju se i Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

- Ovo je krupna novina i za državne organe i za građane, pa smo svesni toga da je potrebno vreme kako bi se svi prilagodili novom načinu pružanja administrativnih usluga, ali očekujemo da će budući preduzetnici, koji to nisu učinili, pribaviti sertifikovane elektronske potpise - kaže Miladin Maglov, registrator odgovoran za rad Registra privrednih subjekata. - Sertifikovani elektronski potpis može se uzeti besplatno.

KOLIKO ZNATE?

Agencija za privredne registre započela je anketu među preduzetnicima, koji su se registrovali uz pomoć papira. Pokušavaju da otkriju da li su upoznati sa novom uslugom APR-a i na koji način se informišu o dokumentaciji koja im je potrebna za registraciju. Cilj ove ankete je da APR upozna i informiše svoje korisnike o novoj usluzi. Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar