Država će u narednom periodu posebno kontrolisati sektore ugostiteljstva i turizma, poljoprivrede i saobraćaja, a u cilju suzbijanja sive ekonomije, saopštio je danas Savet za borbu protiv sive ekonomije.

foto: K. Kamenov/RAS Srbija

Razvoj i primena softvera “eInspektor”, bolja koordinacija inspekcija i tužilaštava u procesuiranju krivičnih dela u oblasti sive ekonomije i smanjenje broja parafiskalnih nameta, tri su prioritetne mere, navode u Savetu.

“Posebna pažnja, kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, biće usmerena na sektore, gde je evidentiran povećani rizik od poslovanja u sivoj zoni”, najavljuju u Savetu.

Na zajedničkoj sednici vladinog Koordinacionog tela i Stručne grupe za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, održanoj danas u Vladi Srbije, ocenjeno je i da će nedavno usvojene izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji dati pozitivan efekat u smanjenju obima sive ekonomije.

“Prema odredbama tog zakona, preduzećima, firmama, kompanijama će za učinjeni prvi prekršaj, umesto zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od sedam dana, ubuduće biti izricana zabrana rada od 15 dana, za ponovljeni prekršaj 90 dana, a ukoliko se isti prekršaj ponovi i treći put, zabrana delatnosti trajaće do godinu dana”, kažu u Savetu.

Na sastanku je, kažu u Savetu, najavljeno i da će po hitnom postupku biti izmenjen Zakon o duvanu, kako bi bio sužen prostor nesavesnim proizvođačima duvana da falsifikuju ugovore o legalnoj proizvodnji.
Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here