Ekološke štedljive montažne kuće po standardima Evropske unije već petnaestak godina prave se u Mrčajevcima kod Čačka. Prodaju se od Islanda do Dubaija.

foto: Bobiša Brzaković

Na poslednjem Sajmu građevinarstva u Beogradu mini kuća, napravljena u čačanskoj fabrici, osvojila je posebno priznanje.

Mini kuću projektovao je tim mladih beogradskih arhitekata, a za ideju su prošle godine osvojili nagradu zajednice mladih socijalnih inovatora koja okuplja učesnike iz dvadesetak evopskih zemalja.

Sajmaska premijera ove mini kuće izazvala je veliku pažnju posetilaca.

Napravljena od najkvalitenijih prirodnih materijala, uglavnom drveta ,energetski je efikasna i lako prenosiva. Iako mala, u nju mogu da se smeste svi elementi stanovanja, a ako se postavi u predeo sa zelenilom puno je prostora za pogled na okolinu.

Bogdan Pejić, iz E-kuće Čačak kaže:

“Kuća je površine šesnaest kvadrata, za nju nisu potrebne dozvole , nisu potrebni temelji ni dozvole , kuća je na privremenim temeljima i cela ta zamisao malog luksuznog stanovanja se nama dopala.”

Kuću su osmislile ove mlade arhitekte, a prvobitno je bila namenjena za socijalno stanovanje.

foto: Bobiša Brzaković

Nikola Arsić, arhitekta iz Beograda objašnjava:

“Mi smo krenuli da sarađujemo na minimalnim stambenim jedinicama 2014., malo posle poplava u Srbiji, a inicijalno je to krenulo kao projekat za socijalno ugrožene ali smo videli potencijal za kampove, u smislu neke bungalov varijante. I onda smo krenuli dalje da razrađujemo taj projekat, njen potencijal, upravo konkretnog objekta je što je montažno demontažnog karaktera , minimalna je stambena jedinica, lako može da se prenese, donese, montira gde treba.”

Zahvaljujući društvenim mrežama potencijalni kupci u Evropi zainteresovali su se za mini kuću još dok je bila u proizvodnji.

foto: Bobiša Brzaković

“Naši dalji planovi za ovu kuću su definitivno širenje naše proizvodnje , otvaramo novi prozvodni pogon vezan za mini home, i dalji su nam planovi da pokušamo da ovu kuču napravimo da bude samoodrživa, nadamo se da ćemo na sledećem Sajmu da se predstavimo sa samoodrživom mini home kućom,” navodi Bogdan Pejić, iz „E kuće” iz Čačka.

U mrčajevačkoj fabrici 15-ak godina od uvoznih sirovina, prave se montažne kuće.

Ovde se sve priprema, a onda montira na licu mesta širom Evrope, ali i drugih delova sveta.

Kuće napravljene u Srbiji, dosta su jeftinije od istih proizvedenih u Evropi, a od od niže cene i lične montaže, neće se odstupiti ni kod mini kuće.
RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here