Dok svi ljubitelji fudbala nestrpljivo iščekuju predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se ove godine održava u Rusiji, Izdavačka kuća Pčelica je objavila knjigu Naši fudbaleri na mundijalima – od Urugvaja do Rusije, autora Bojana Ljubenovića, poznatog aforističara, pisca i novinara, koji se pokazao i kao vrsni poznavalac najpopularnijeg sporta na svetu.

U pitanju je neuobičajena istorija svetskih prvenstava u fudbalu, sa posebnim osvrtom na prvenstva na kojima je učestvovala naša zemlja. Uvodnim tekstovima Kako je sve počelo i Počeci fudbala u Srbiji Ljubenović faktografiju istorije fudbala, koja se u tekstovima ove vrste ne može zanemariti, utapa u spontanu naraciju, na trenutke sentimentalnu i punu razumevanja i divljenja prema ljudima koji su zaslužni za popularizaciju fudbala na njegovim počecima. Zbog toga čitaocima možda neće ni ostati u sećanju godine prvih utakmica ili podaci o najvećem broju golova, ali će svaki čitalac ove knjige zapamtiti da su nemački i engleski vojnici na Božić 1914. godine izašli iz svojih rovova i odigrali prijateljsku fudbalsku utakmicu. Birajući ovaj neobičan detalj iz istorije fudbala i rata, Ljubenović podseća ljubitelje fudbala šta je prvobitna ideja ovog, ali i bilo kog drugog sporta, podseća na njegovu veličinu i moć, koje se ne mere skupim ugovorima, već sposobnošću da ljude učini boljim.

Priča o počecima fudbala u Srbiji je posebna priča – topla, emotivna i slikovita. Čak i kada govori o neuspesima reprezentacije, autor ove knjige to čini sa izvesnim simpatijama i razumevanjem za fudbalere koji su krajem 19. veka u podnožju Kalemegdana, nesvesni veličine koja će iz toga nastati, sa oduševljenjem odigrali prvu fudbalsku utakmicu u Srbiji.

Suštinski najbitniji deo knjige je istorijski pregled svetskih prvenstava u fudbalu na kojima su učestvovale, pod različitim nazivima, shodno menjanju imena država, reprezentacije naših fudbalera. Na taj način je nastalo jedanaest priča o srpskom izletu u svetski fudbal, od ukupno dvadeset održanih svetskih prvenstava, počevši od prvog u Urugvaju 1930. do poslednjeg u Nemačkoj 2014. godine. Iako knjiga ima podnaslov Od Urugvaja do Rusije, priča se završava u Nemačkoj, a predstojeće Svetsko prvenstvo u Rusiji je najavljeno uz ekskluzivnu fotografiju aktuelne reprezentacije Srbije. Pored istorijskog pregleda, ova knjiga se može pohvaliti mnoštvom autentičnih fotografija, zanimljivih fudbalskih podataka i analizama mečeva. Ljubenovićev aforističarski stil iz zaleđa naracije probija i prvobitnoj nameri da se napiše neutralna sportska hronika daje na trenutke duhovit karakter.

Uz svaku knjigu ide i jedinstven poklon – poster sa fotografijama svih domaćih reprezentacija od Urugvaja do Rusije, koje su prvi put okupljene na jednom mestu. U duhu motivacijskih govora, kratak tekst na poleđini knjige o svom doživljaju fudbala potpisuje naš fudbalski as, Ilija Petković. Njegove ispovedne reči o „ispunjenju fudbalskog sna” mogu biti zdrava i podsticajna poruka za sve male fudbalere.
Bez obzira na to da li ste poznavalac fudbala ili tek početnik, da li ste kolekcionar ili jednostavno verni navijač reprezentacije, ova knjiga će biti odlično zagrevanje pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here