Sahrana ubijenih boraca JVuO U kripti nove crkve u Čačku. Posle 72 godine, kosti Jaroslava Milutinovića i Radosava Radonjića, iz Jezdine kod Čačka, prenete iz Ribnice kod Kraljeva.

Foto: Vlade Ilić

Dvojica pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji su zemni ostaci pronađeni prošle jeseni u neobeleženom bezdanu u Pridvorici na Jelici, sahranjena su u kripti Crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Čačku.

Posle 72 godine, kosti Jaroslava Milutinovića i Radosava Radonjića, iz Jezdine kod Čačka, prenete su uz prisustvo počasne jedinice Druge brigade Kopnene vojske Srbije iz Ribnice kod Kraljeva, a posle opela u crkvi. Dok je kovčeg polagan u kriptu u podrumu, ispaljena je počasna paljba. Ovo je, prema tvrdnji istoričara, prvi slučaj da se pripadnici poražene ratne strane u večnu kuću ispraćaju uz počasti države. Opelo u crkvi služila su petorica čačanskih sveštenika, a kovčeg je bio pokriven srpskim trobojkama.

– Nismo do prošle godine ni znali gde je ubijen i gde mu kosti leže. Na onaj svet nisu ispraćeni opelom, i to me je godinama mučilo – kazao je sin jednog od ubijenih, Milisav Milutinović (77). – Konačno mogu mirno da spavam…

Predsednik Komisije za pronalaženje i evidentiranje svih tajnih grobnica na području Čačka, istoričar Goran Davidović, saopštio je da su Milutinović i Radonjić surovo ubijeni 6. novembra 1945. U kripti novog hrama sahranjuju se žrtve komunističkog terora. Sud u Čačku rehabilitovao je krajem prošle decenije i Milutinovića i Radonjića, utvrdivši da su likvidirani bez suđenja, iz ideoloških razloga.

Novosti, Vlade Ilić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here