Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kuburović: Izrečeno 12.000 hitnih mera za nasilje u porodici

post-title


Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici prvenstveno ima preventivnu funkciju i naglasila da je tokom njegove primene razmotreno više od 30.000 slučajeva nasilja u porodici, a da je izrečeno više od 12.000 hitnih mera.

[caption id="attachment_73439" align="aligncenter" width="695"] foto: Shutterstock[/caption]

Na pitanje da li je zadovoljna uvođenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, imajući u vidu da se on primenjuje skoro godinu dana, a da je 18 žena ubijeno u porodičnom nasilju od početka 2018, Kuburović je istakla da je osnovni cilj tog zakona bio multisektorska saradnja i dobra koordinacija između policije, tužilaštva i sudova, te je ocenila da je zakon to uspeo da postigne.

Ona je, ipak, saglasna da su potrebne dodatne mere da bi se poboljšala statistika.

"Možemo reći da pre svega ima preventivnu funkciju. Prijavljeno je oko 30.000 slučajeva nasilja u porodici, što znači da je zakon preventivno delovao. Imajući u vidu broj izrečenih hitnih mera, više od 12.000, znači da je u svim tim situacijama sprečeno da dođe do eskalacije nasilje i samog nasilja, ukoliko je bio slučaj da je neposredno pretila opasnost", rekla je Kuburović za RTS.

Ona je dodala da, kada je reč o broju od 30.000 razmotrenih slučajeva, to nisu samo novi prijavljeni slučajevi, već se tužilaštvo i sudovi bave i ranije prijavljenim slučajevima.

Kuburović je podsetila da se 1. juna navršava godinu dana kako se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, te je navela da će se pre tog dana ponovo sastati savet, koji je formiran u skladu sa navedenim zakonom, gde će se analizirati svi rezultati rada. Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar