Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković predvodiće ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 89. godišnjice od smrti vojvode Stepe Stepanovića. Ceremonija će biti održana 27. aprila 2018. godine sa početkom u 11.00 časova na grobu vojvode Stepe Stepanovića (Gradsko groblje u Čačku).

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Moravičkim upravnim okrugom i Gradom Čačkom.

Na grob proslavljenog vojskovođe biće položeni lovorovi venci i odate državne i vojne počasti. Pored državnog sekretara, lovorove vence položiće i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, načelnik Moravičkog upravnog okruga, gradonačelnik i visoki zvaničnici Grada Čačka, kao i predstavnici nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vojvoda Stepa Stepanović (1856-1929.) bio je jedan od najznačajnijih vojnih zapovednika u Srbiji tokom perioda oslobodilačkih ratova koji su se odigrali između 1912. i 1918. godine. Njegovi najveći uspesi na bojnom polju bile su bitke na Jedrenu 1912. i bitka na Ceru 1914. godine.

Doprinos vojvode Stepe Stepanovića pobedi Srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu bio je nemerljiv. Bio je nosilac velikog broja visokih srpskih i stranih odlikovanja.

Vojvoda Stepa Stepanović umro je u Čačku 27. aprila 1929. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here