Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Prosvetari traže dve povišice od po deset odsto

post-title


Nastavnici i profesori će po novom zakonu kao državni službenici, kako tvrde, biti svrstani u osmi platni razred, sa manjim primanjima od sadašnjih.

Prosvetari su na protestu koji je juče u podne održan ispred Vlade Srbije zatražili da im se dva puta po deset odsto povećaju plate do kraja ove godine, što bi im donelo izjednačenje sa prosečnom republičkom platom. Sa tim zahtevom pred predstavnike izvršne vlasti izašli su zapravo članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Prema njihovom mišljenju, pravda i red zavladaće u obrazovanju tek kada se ispuni i njihov zahtev da se u računanje plata državnih službenika uvedu jedinstveni platni razredi, za šta se ovaj sindikat zalaže već 19 godina. Povod za protest dao im je novi zakon o zaposlenima u javnim službama, usvojen u decembru prošle godine.

Kada stupi na snagu 1. januara 2019, vrlo moguće je da će najveća plata prosvetara biti manja nego sadašnja, ističe predsednica sindikata Jasna Janković.

Kako objašnjava, plate u prosveti i državnim službama još se računaju prema starom principu, na osnovu koeficijenta i cene rada koju utvrđuje vlada.

– Novi zakon, iza kojeg stoji Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, predviđa da se plate državnih službenika ubuduće određuju prema platnim razredima. Ovaj akt je prosvetu stavio u osmi platni razred, u kome je napredovanje tako postavljeno da bi najveća plata u nastavnika, umesto prosečne od 60.000, od 1. januara naredne godine iznosila 49.000. Inače, plata početnika u nastavi je 42.000, bez mogućeg umanjenja. Ne mislim da smo mi bolje prošli od lekara ili naučnika, na primer. Ne znam zašto oni ćute, ali mi nećemo dozvoliti ovu bruku. Pravda koju mi tražimo kroz jedinstvene platne razrede jeste da prosečni nastavnik ima platu kao doktor opšte prakse, a normalno je da će specijalisti i oni koji više i duže rade biti bolje plaćeni. Problem je što se nadležni kriju iza argumenata da zakon još nije stupio na snagu, da je u toku izrada podzakonskih akata, ali smo mi saznali istinu na nedavnom sastanku sa predstavnicima Ministarstva državne uprave i nećemo da čekamo primenu zakona, jer je to kasno – naglašava Jankovićeva i dodaje da će platni razredi obuhvatiti pola miliona zaposlenih u javnim službama.

Pozivajući se na sporazum o prekidu štrajka koji su sa predstavnicima vlade potpisali pre tri godine, unija traži i da se zaposlenima u prosveti isplate četiri Svetosavske nagrade. Takođe zahtevaju da se isplate dugovanja nastavnicima koji su unosili podatke u Informacioni sistem Ministarstva prosvete „Dositej”. Kako ističu, deo prosvetara dobio je ovaj novac, a deo nije, u zavisnosti od školske uprave kojoj pripadaju.

Zbog protesta đaci u 768 škola članica Unije sindikata nisu ispaštali, jer su časovi normalno održani, bez skraćenja.

Posle protesta prosvetni radnici prošetali su mirno do obližnje zgrade Ministarstva prosvete.

Hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete ovih dana zatražili su, međutim, i predstavnici još tri reprezentativna sindikata obrazovanja – Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS „Nezavisnost”. Oni apeluju na ministarstvo da ih uključi u pravljenje nove mreže škola i bune se što nisu pozvani na sastanke pet školskih uprava u Srbiji, održane posle martovskog objavljivanja akata o mreži javnih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u „Službenom glasniku”.

– Reprezentativni sindikati u obrazovanju smatraju da moraju biti aktivno uključeni u rad na mreži škola, s obzirom na to da je ovo pitanje direktno vezano za status i položaj zaposlenih u prosveti – naglašeno je u dopisu upućenom ministru Mladenu Šarčeviću s potpisom mr Valentine Ilić, predsednice Sindikata obrazovanja Srbije, Slobodana Branković, predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije, i dr Tomislava Živanovića, koji je na čelu GSPRS „Nezavisnost”.

Iz Ministarstva prosvete u prethodna dva dana nisu nam odgovorili na pitanje da li će ministar Šarčević uslišiti njihov zahtev.

Brnabićeva: Prosveta je zbirno imala najveće povećanje plata

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će prosveta i obrazovanje i dalje biti prioritet vlade, ali da bi bilo neozbiljno da u ovom trenutku govori o procentu povećanja plata zaposlenih u prosveti. – Što se tiče uvećanja njihovih plata, pokazali smo u godinama iza nas da je prosveta apsolutni prioritet, što se jasno vidi i u mom ekspozeu i u svemu što smo nakon toga radili – prokomentarisala je Brnabićeva zahtev da se plate prosvetara do kraja godine povećaju dva puta po deset odsto.

Ona je rekla da je od uvođenja mera fiskalne konsolidacije 2014. godine prosveta imala najveće povećanje plata, koje je, kad se sve sabere, kako kaže, iznosilo 20 odsto.

– Nastavićemo da idemo tim putem. Prosveta će i dalje da bude prioritet i u ovom trenutku potpuno bi bilo neozbiljno da pričam o procentima. Ono što je nama važno jeste to da idemo dalje u reformi sistema plata i da nagrađujemo ljude po kvalitetu posla koji obavljaju i učinku – kaže premijerka. Politika



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar