Srpska košarkašica, koja pruža sjajne partije u Pitsburgu, svojevremeno je nastupala za oba večita rivala!

Čačanka Julijana Juca Vojinović je student psihologije na univerzitetu Djukejn u Pitsburgu, SAD.

Ipak, poziv za gostovanje u rubrici Mozzart Sporta “Pet na pet” dobila je kao izuzetna košarkašica koja je skrenula ogromnu pažnju tamošnje košarkaške javnosti.
Juca već treću sezonu nastupa za klub koji se takmiči u konferenciji Atlantik koja broji deset timova. U prvoj godini treneri nisu imali preterano razumevanje za sjajnu Čačanku. Naredne godine, kad ekipi nije išlo, Julijana je dobila minutažu koju je maksimalno iskoristila na pozicijama jedan i dva. Trenutno, Srpkinja ima najbolji procenat šuta sa linije slobodnih bacanja u celoj konferenciji, a i treća je “trojkašica” na “Atlantiku”.

Naša gošća podvlači da je veliku podršku u Pitsburgu imala i ima od nekadašnjeg kapitena, sportskog direktora i direktora čačanskog Borca Milana Smiljanića koji se pre neku godinu porodično preselio u Ameriku i trenutno radi kao košarkaški trener. Zahvaljujući i Smiljaniću Srpkinja je dobila na samopuzdanju, počela je da maksimalno koristi svoju inteligenciju i demantovala Amerikance koji ipak najviše cene fizikalije.

Moramo se podsetiti i Jucinih košarkaških početaka i puta koji je prošla dok nije stigla u Pitsburg.

Košarku je počela da igra sa dečacima u KK Mladost kod trenera Bana Bokića. Naredni trener bio je Goran Denić u ŽKK “Moravac”. Neosporni talenat i rad dovode je u beogradski ŽKK “Voždovac” gde upoznaje sjajnu Natašu Kovačević. Nataša se prema Julijani postavila kao starija sestra i značajno joj je pomogla.

Naša gošća nastupala je i za sve mlađe nacionalne selekcije. Iz Voždovca prelazi u Crvenu zvezdu u kojoj odigrava prvu seniorsku sezonu. Jedna je od retkih košarkašica koja je nastupala za oba “večita” rivala.

Zahvaljujući mendžeru Nataše Kovačević pronalazi klub i Univerzitet u Americi. Dobre partije u Djukejnu preporučile su je za reprezentaciju Srbije u basketu “3 na 3” koja će ove godine igrati na Mediteranskim igrama do 23 godine. Verujemo da će se Julijana naći i u fokusu selektorke Marine Maljković.

Dok se to ne desi naša gošća koja je rođena 13. januara 1996. godine i koja potiče iz čuvene čačanske stomatološke porodice odgovoriće na naših pet pitanja.
1.Da li ste svojevremeno trenirali neki sport i koji?

“Već sa šest godina po celi dan igrala sam fudbal sa dečacima. Bila sam talentovana za sve sportive, naročito sa loptom. Od tate Miloša tražila sam da mi kupi kopačke, ali mi je on kazao da kopačke za devojčice ne mogu da se nađu u našim prodavnicama i tako obmanuo. To je presudilo da konačno počnem da treniram košarku”.

2.Ko vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

“Obožavala sam i volim Lebron Džejmsa. Od Srba lucidne Miloša Teodosića, Bogdana Bogdanovića… Takođe, Sju Berd, WNBA zvezdu koja je moj uzor. Bilo je prelepo trenirati sa njom i pričati”.

3.Koji sportski klub nosite u navijačkom srcu?

“Igrala sam za Zvezdu, ali i Partizan, pa ne mogu da se opredelim za koji večiti tim navijam. Naravno reprezentacija Srbije je na prvom mestu, a tu je i čačanski Borac”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“Pamtim utakmicu iz 2013.godine kada smo osvojili bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Vukovaru. Takođe, sećam se utakmice na NCAA turniru pre dve godine kad smo bile u najbolje 32 ekipe, i igrale protiv UCONN-a iz Konektikata”.

5.Životni i sportski moto?

“ Imam dve devize. Ko zna zašto je to dobro. I sve se događa s razlogom”.

Mozzart Sport, Nela i Đurđe Mečanin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here