Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Završen aprilski Biblio-kolaž

post-title


Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je i ovog aprila po tradiciji organizovala brojne susrete za učenicima osnovnih škola i tako obeležila 2. i 23. april, međunarodne praznike posvećene knjizi. Programom „Biblio-kolaž za osnovce” tokom susreta u pet osnovnih škola čačanske opštine, Biblioteka je okupila više od 500 osnovaca i prosvetnih radnika.

Kolaž druženja, znanja i smeha, započeo je 19. aprila 2018. u OŠ „Stepa Stepanović” u Gornjoj Gorevnici gde je 10 članova dramske sekcije OŠ „Božo Tomić” iz Prijevora, uz muzičku pratnju svoje drugarice Ive Avramović, na harmonici, odigralo predstavu „Sumnjivo lice”. Zanimljivi kostimi i izražajan scenski nastup, koji su po Nušićevoj komediji pripremile Bojana Nikšić i Ivana Jeremić, nastavnice srpskog jezika, pozdravljeni su burnim aplauzom i smehom đaka iz Gorevnice.

Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. april, Gradska biblioteka je obeležila u OŠ „Vladislav Petković Dis” u Zablaću, koja je ugostila 17 učenika petog i osmog razreda OŠ „Tatomir Anđelić” iz Mrčajevaca. Oni su po tekstu svoje nastavnice srpskog jezika Slavice Bovan, tokom trideset minuta govorili o životu Tatomira Anđelića, srpskog naučnika, rođenog u okolini Čačka, početkom dvadesetog veka, a čije ime nosi njihova škola. Zahvaljujući arhaičnim izrazima, kostimima i scenografiji prilagođenoj tom, za najmlađe davno prošlom vremenu, mogli su da saznaju kako se živelo u tradicionalnoj srpskoj seoskoj porodici, i kako je izgledalo školovanje akademika Anđelića.

Znanje iz oblasti književnosti i koliko čitaju pokazali su u utorak, 24. aprila, učenici OŠ „22. decembar” iz Donje Trepče. U saradnji sa Dejanom Slavkovićem, nastavnikom srpskog jezika u ovoj školi, čačanski bibliotekari su organizovali kviz „Ja čitam, a ti?”. Kviz, koji je i inače rado prihvaćen način nadmetanja u znanju kod najmlađih, nastao je u saradnji Kluba čitalaca i bibliotekara ogranka čačanske Biblioteke u Zablaću, i Zorice Đaković, nastavnika srpskog jezika, i izazvao veliko interesovanje u školi u ovom mestu. Pokazalo se da su i đaci iz Donje Trepče vredni čitaoci i dobri poznavaoci srpske književnosti, jer je kviz održan u odličnoj takmičarskoj atmosferi. Raspoređeni u tri ekipe zanimljivih naziva: „Mali bibliofili”, „Knjigoljupci” i „Knjigolovci”, spremno su odgovarali na pitanja, imali su skoro jednak broj bodova, ali je igra asocijacija presudila. Prvo mesto osvojili su „Mali bibliofili” i pokazali da su veliki majstori brzog razmišljanja i dobrog znanja.

Članovi dramske sekcije Osnovne škole iz Zablaća, sa predstavom „Udario me pubertet u glavu” imali su uspešnu mini turneju po čačanskoj opštini. Najpre su u sredu, 25. aprila, za više od 200 svojih vršnjaka u OŠ „Filip Filipović” u Čačku, odigrali predstavu koju je po istoimenom romanu Roberta Takariča, za scenu priredila nastavnica Zorica Đaković.

Ispraćena smehom i burnim aplauzom, dramska sekcija iz Zablaća je već sutradan, 26. aprila bila gost u OŠ „Branislav Petrović” u Slatini. Kako se izboriti sa pubertetskim (ne)zgodama pokazali su svojim drugarima, đacima od prvog do petog razreda, koji su bili pažljiva publika, i poželeli da se opet druže sa svojim vršnjacima.

Čačanski bibliotekari su ovim uspešnim aprilskim programom za osnovce postigli da se đaci upoznaju, saznaju čime se njihovi vršnjaci iz drugih škola bave i da prošire svoje znanje. Istovremeno, susreti su bili svojevrsna promocija knjige i čitanja, kao i vršnjačkog druženja.

Program „Biblio-kolaž za osnovce” koji su tokom aprila 2018. realizovali Dubravka Ilić i Vladimir Simić biće nastavljen i u maju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar