Podaci o najstarijoj populaciji u Crnoj Gori pokazuju da ih je sada više nego zaposlenih za koje se redovno uplaćuju porezi i doprinosi.

foto: Srbija Danas/Saša Džambić

Broj penzionera i korisnika drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) na kraju februara bio je 130.161, što je prvi put da je pređena brojka od 130 hiljada.

Penzionera je sada više nego zaposlenih za koje se redovno uplaćuju porezi i doprinosi. Prema podacima iz Poreske uprave, redovno i sa kašnjenjem do dva meseca platu dobija 116.000 zaposlenih.

Decembarsku zaradu do 23. februara dobilo je 116.216 radnika, od ukupno 178.000 koji se vode kao zaposleni.

Za isplatu penzija i drugih prava iz oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja, prema budžetu za ove godinu, potrebno je 425 miliona evra, dok se od naplate doprinosa za penzijsko osiguranje očekuju 303 miliona evra.

Nedostajući deo novca obezbeđuje se od drugih državnih prihoda. Da bi penzioni fond mogao normalno da funkcioniše i da se od penzije može živeti, potrebno je da broj zaposlenih bude tri puta veći od broja penzionera.

Broj penzionera proteklih godina i decenije povećavan je zbog usvajanja zakona koji su omogućavali “žrtvama tranzicije” odlazak u penziju pod povoljnim uslovima.
Srbija danas

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here