Cenzus prelaze samo SNS (56,9 odsto) i SPS (9,6 odsto), zabrana da Vulin uđe u Hrvatsku ocenjuje se najviše (34 odsto) kao bezuspešan pokušaj Zagreba da se ne govori o osetljivim temama

Najviše građana Srbije, njih 92 odsto, smatra da je ekonomski razvoj zemlje među najvećim prioritetima za državu. Da je to i suzbijanje kriminala i korupcije misli 89 odsto građana, a za opciju mir i politička stabilnost izjasnilo se 86 odsto ispitanika u novom istraživanju agencije Faktor plus. Slede socijalna pravda i solidarnost (78 odsto) i rešavanje pitanja Kosova, za šta se opredelilo 46 odsto ispitanika – koji su imali mogućnost da daju više odgovora na ovo pitanje. Za uključenje u Evropsku uniju izjasnilo se 36 odsto njih, a za razvoj demokratije – 14 odsto.

Reklo bi se, na osnovu ovih procenata, da problem Kosova nije među najvažnijim za građane Srbije, ali Vladimir Pejić, direktor agencije, objašnjava da je zainteresovanost za ovo pitanje značajno porasla. Pre godinu dana, naime, samo 16 odsto građana je smatralo da pitanje Kosova i Metohije treba što pre rešavati. „Naravno, ne po svaku cenu, ne da se izađe kao gubitnik iz celog tog procesa, ali građani imaju veliku želju da to pitanje bude rešeno”, rekao je Pejić na predstavljanju rezultata istraživanja koje je sprovedeno od 2. do 6. maja, na uzorku od 1.040 ispitanika sa teritorije Srbije bez KiM.
Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here