Turska kompanija ETCII, koja se bavi proizvodnjom crvenog mesa, zainteresovana je da otvori klanicu junadi u Srbiji, piše Srpski telegraf. Reč je o investiciji vrednoj između 8 i 10 mil EUR, a posla će biti za 100 radnika.

Predloženo je nekoliko lokacija u centralnoj Srbiji, a predstavnici kompanije su već obišli neke. Čitav posao izgradnje i otvaranje klanice trebalo bi da bude završen u martu 2019. Investitori planiraju da 80% od ukupne proizvodnje izvoze.

Kako saznaje Srpski telegraf, o otvaranju pogona ETCII u Istanbulu je pregovarao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je isposlovao da to bude grinfild investicija, što znači da Turci neće kupiti neki postojeći pogon, već će graditi od nule.

– U našem je interesu da imamo što više klanica namenjenih za tursko tržište. Važno je znati da je 5.000 tona kvota za izvoz, a to je od 15.000 do 16.000 grla junadi. Što veću kvotu imamo za bescarinski izvoz, to će nam biti veća stočarska proizvodnja, a stočarstvo je pokretač svih drugih poljoprivrednih aktivnosti – kaže Nedimović i dodaje da smo za izvoz govedine već postigli dogovor s Kinom, a očekuje se i sporazum o izvozu sa Emiratima.

On otkriva da su u igri dve lokacije.

– Obišli su više mesta u centralnoj Srbiji i za sada se dvoume između Čačka i Kragujevca – kaže ministar za Srpski telegraf.
eKapija

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here