U Ovčarsko-kablarskoj klisuri nedaleko od Čačka registrovano je više od 700 biljnih vrsta, a zanimljivo je da na šumovitim i stenovitim stranama Kablara raste više od 20 vrsta zaštićenih divljih orhideja.

U šetnji strmim stranama planina nad Zapadnom Moravom, teško ćete uočiti ucvetale orhideje.

Pomalo stidljivo skrivaju se između lišća i granja. Različite vrste koje cvetaju od aprila do kraja jula prepoznaće poznavaoci ovih ovčarsko-kablarskih lepotica.

“Danas smo ponosni na 23 vrste orhideja koje smo do sada zabeležili u našem zaštićenom području i verujemo da taj broj nije konačan da će nastavak naših istraživanja doprineti da taj broj poraste”, kaže Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

U predelu od koga zastaje dah, gde je Zapadna Morava uklještena u meandre, bogat je biljni i životinjski svet.

Beleži se prisustvo i retkih, zaštićenih vrsta koje su svoje stanište pronašli upravo tu.

Botaničari izdvajaju divlje orhideje ne samo zbog lepote. Tvrde da su one najsavršeniji organizmi.

“Divan je njihov mehanizam razmnožavanja, jer one svojim, da kažem laticama, odnosno tim perigonom, tim listićima, vrlo često znaju da oblikuju izgled ženki insekta oprađivača što je izuzetna stvar i izuzetno zanimljivo i ne samo to, čak korak dalje, feromoni koje luče su ustvari identički feromonima žene insekata,” objašnjava botaničar dr Duško Brković.

Navikli na bujne cvetove orhideja koje kupuju u cvećarama turisti retko očekuju da samonikle orhideje mogu pronaći i u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

“Ove naše su skromnije, nešto su ovaj sitnije i cvasti i sitnijeg rasta, ali kad ih prepoznamo i kad ih ljudi uoče takođe pobuđuju interesovanje i plene lepotom,” navodi Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Opstajanje divljih orhideja zavisi od očuvanja mikroklime u klisuri pod Ovčarom i Kablarom i pažnje svih.

Zaštićena su vrsta biljaka, pa je važno istaći da je zabranjeno branje ovih šarmantnih cvetova.
RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here