Dom kulture Čačak će u saradnji sa Ambasadom Kanade prirediti otvaranje Art Salona КАНАДСКИХ СРБА – CANADIAN SERBS – SERBES DU CANADA, izložbe renomiranih kanadskih vizuelnih umetnika srpskog porekla u utorak, 15. maja, od 19 časova u srednjem holu.

Grupa je sačinjena od dvadeset i šest umetnika, neki su rođeni u Kanadi a neki su stigli kao imigranti pre pedeset i više godina. Izložba uključuje radove sledećih umetnika: Aleksandar Antonijević, Miloš Bojović, Gordana Brelih, Bole Ćirović, Dejan Dimitrijević, Boban Đošić, Dragica Didi Gadjanski, Vladan Ignjatović, Dušan Ivančević, Ana Rajković Klasnja, Đuro Lubarda, Nebojša Neba Maćoš, Dubravka Mandić, Vesna Milovanović, Branislav Mioković, Ozrenko Mrkić, Gordana Olujić, Vladimir Ostojić VOS, Božica Rađenović, Dejan Radovanović, Boris Spremo, Marina Stojković, Nataša Stojković, Nebojša Stojković, Marija Vilotijević i Zvonimir Župančić.

Srbija i Kanada odvojene su kako vremenski tako i geografski – te su samim tim i kulturološke razlike velike. Radovi, izloženi u različitim medijima i temama, reflektuju srpsku tradiciju i kanadsko iskustvo umetnika stečeno životom u njihovoj novoj domovini. Od tradicionalnog pristupa do apstrakcije u slikarstvu; od vesele keramike do provokativnog video kolaža; od skulpture do reljefnog tekstila, digitalne fotografije i instalacije – svi radovi izazivaju otkrovenje i spoznaju nečeg iskustveno novog. Svi učesnici predstavljeni u izložbi su priznati vizuelni umetnici koji su dali veliki doprinos kanadskoj umetničkoj sceni uključujući i dobitnike ordena ,,Reda Kanade” i Dijamantske medalje Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete II. Izlagali su u važnim galerijama širom Kanade, dobitnici su brojnih nagrada za svoje radove. Neki od njih su predavači u raznim školama i radionicama. Ova izložba simbolično premošćava veliku razdaljinu i predstavlja most koja približava naše dve zemlje. Izložba će biti upriličena povodom proslave jubileja 150 godina Kanade.

Izložbu će otvoriti Olgica Marinković, šef Odeljenja za odnose s javnošću i programe obrazovanja Ambasade Kanade u Beogradu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here