Lokalna samouprava će, bude li usvojen novi pravilnik o bezbednosti dečjih igrališta, voditi računa da mališani budu na mekoj podlozi, da sprave za njih budu drvene i plastične, dobro osvetljene…

Ko je dužan da zameni polomljene drvene konjiće, kome se roditelj obraća kada se dete povredi na penjalici i kako, uopšte, treba da izgleda dečje igralište na otvorenom da bi bilo bezbedno za zabavu najmlađih, sve će to prvi put biti propisano posebnim pravilnikom čija će se završna verzija uskoro naći na javnoj raspravi.

Sektor za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede završio je rad na tekstu pravilnika o bezbednosti dečjih igrališta, a od 21. do 25. maja biće organizovane javne rasprave u Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu i Beogradu. Do sada se na dečja igrališta primenjivao Zakon o bezbednosti proizvoda, kojim su bili definisani propisi koji se odnose na opremu za razonodu najmlađih. Bilo je, međutim, mnogo nepoznanica u praksi i problema koji su zahtevali poseban pravilnik: neodgovarajuća oprema koja nije u skladu s najsavremenijim standardima, pitanje održavanja igrališta i sprava, nedoumice oko nadležnosti.

Pravilnikom je sada jasno definisano ko je za šta odgovoran u vezi s bezbednošću dečjih igrališta, kaže za „Politiku” Aleksandar Starčević, pomoćnik ministra privrede i šef Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here