Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Kosmos se iz pupka rađa

post-title


Knjiga „Uberi me” Jovane Marojević, dobitnice Nagrade „Mladi Dis” za 2017. godinu, predstavljena je čačanskoj publici u petak, 18. maja, u organizaciji Gradske biblioteke. Književno veče „Kosmos se iz pupka rađa” je održano u Omladinskom klubu, pri Kancelariji za mlade.

Nakon biografskih podataka, koje je pripremila bibliotekarka Marija Radulović, prisutnima je Jovana Marojević kazivala odabrane stihove iz svoje prve zbirke poezije. Marojevićeva se osvrnula i na Nagradu „Mladi Dis” i na ponovno iščitavanje knjige „zahvaljujući Nagradi postala sam vidljivija u svetu književnosti, ali ova priznanje je malo čudna, jer kada sam danas ponovo čitala zbirku imala sam utisak skoro da ona i nije moja, čini mi se da sam tu pisala nešto novo, naprosto je izlazilo iz mene kao potreba, kao moranje i zbilja jesam ponosna na Mladog Disa.”

Poetsko veče je nosilo simboličan naziv „Kosmos se iz pupka rađa” kao i pogovor članice žirija Sonje Milovanović, koja je tokom večeri istakla „na nesvakidašnji način obeleženo je moje čitanje rukopisa, s obzirom na to da Jovanina knjiga govori o rađanju, materinstvu iz jedne drugačije prizme, a ja između dodele Nagrade i ove večeri ću po drugi put postati majka. Važan je ambijent i atmosfera koju pesme podstiču u nama, jer ova poezija ne govori samo o nagonskm nivou, niti samo o materinstvu kao posebnom trenutku za svaku ženu koji traje čitav život, ona govori o rađanju na jednom višem, kosmičkom nivou, buđenju prirode i života. Jovana je uspela da poveže sve to i utka u reči, jer poezija živi život, oseća, zapravo kao i Disovim stihovima, lirski subjekt živi „sa očima iznad svakog zla”.

Rukopis „Uberi me”, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” objavila je kao 36. izdanje edicije „Tokovi”, koja od 1979. godine baštini pesničke prvence mladih autora ovečanih Nagradom „Mladi Dis”, a u okviru Manifestacije Disovo proleće. Bibliotekarka Marija Radulović se osvrnula i na prošlogodišnju odluku žirija koji je naveo da je poezija Jovane Marojević delom na tragu Vladislava Petkovića Disa upravo „zbog vraćanja vere u izražajne mogućnosti ljubvne i intimne lirike”.

Koliko je njena lirika izražajna i intimna dočarala je Jovana Marojević govoreći toplo i predano svoje stihove ističući da njena poezija nastaje kao nasušna potreba. Zanimljiv razgovor i direktna, inspirativna pitanja koje je postavljala publika posebno je dirnulo autorku koja je dodala „ovo je prvi put da neposredno čujem od čitalaca kako su doživeli pesme koje ja pišem, zahvaljujući vašem doživljaju i način na koji ste postavili pitanja, ali i dali komentar potpuno ste me zatekli, nisam očekivala ovakva lepa i bogata tumačenja i ovo je za mene svetao trenutak”.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar