Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Uspešno Disovo proleće u Beogradu

post-title


Povodom završnih 55. Disovih svečanosti, Gradska biblioteka je u ponedeljak, 21. maja, u Srpskom književnom društvu beogradskoj publici predstavila ovogodišnje laureate Disove nagrade, Nagrade „Mladi Dis”, Nagrade za esej o Disu, kao i izdanja 55. Disovog proleća: knjigu pesama „Sunce i led”, dobitnika Disove nagrade Đorđa Nešića, 49. broj časopisa „Disovo proleće” i katalog izložbe „Dim i prašina”, autora mr Marijane Matović. Takođe, istog dana organizovan je program u kome su učestvovali predstavnici čačanske Biblioteke, u okviru Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija”, koji organizuje Udruženje „Treći Trg”.

Pozdravnom rečju i predstavljanjem izdanja direktor Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” dr Bogdan Trifunović zahvalio je učesnicima programa i kazao „budućnost poezije je obezbeđena, negujemo moderan pesnički izraz, ali obnavlja se i sećanje na pesnike koji predstavljaju najznačajnija imena srpske poezije. I ovo Disovo proleće poetski prostor Srbije je upotpunilo sa novim publikacijima, a zbirka poezije iz naše edicije Knjiga gosta koja je posvećena laureatima Disove nagrade, ove godine je po prvi put štampana u tvrdom povezu. Time na jedan simboličan način čeličimo našu poeziju. A list „Disovo proleće” izlazi 49. put i posvećen je ovogodišnjem dobitniku nagrade, obogaćen tekstovima posvećenih Vladislavu Petkoviću Disu, ali i programima koje su obeležili ovogodišnju Manifestaciju, koja traje više od dva meseca. Katalog predstavlja svojevrsno iščitavnje Nešićevih stvaralačkih korena i dela njegovog plodnog rada”.

Bibliotekar Marija Radulović govorila je o pesnikovoj biografiji, Disovim svečanostima i odlukama koje je doneo žiri za sve tri nagrade, kao i konkursima za literarne radove koji se svake godine raspisuju za učenike osnovnih i srednjih škola MO, ističući da se time, Disu u čast, neguje i čuva i slavi poezija.

Značaj „Disove nagrade” istakao je predsednik žirija prof. dr Radivoje Mikić, osvrnuvši se na prethodne dobitnike i dodajući da je i Nešić ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika. „U svojim prvim knjigama bio je blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, ali Nešić je od 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu apartnu i egzistencijalnu i kolektivnu poziciju. On predstavlja most sa tradicijom”, između ostalog je rekao prof. dr Mikić.

Nakon toga se publici obratio i pesnik Đorđe Nešić, zahvalivši čačanskoj Biblioteci na lepo opremljenim publikacijama, knjizi „Sunce i led” i rekao da posle reči predsednika žirija on nema šta mnogo da doda, zapravo da će kazivanjem svoje poezije reći najviše. Odabrao je iz šestog dela knjige Puhor pepela, pesmu „Zdravica Zahariji Orfelinu” i iz sedmog dela zbirke Kako se uvis stremi, pesme „Vinograd” i „Bure”.

Kada je reč o Nagradi „Mladi Dis”, predsednik žirija prof. dr Predrag Petrović istakao je da zadatak nimalo nije bio lak, s obzirom na to da su se četiri rukopisa posebno izdvojila, ipak rukopis pod šifrom „Onism” Dalibora Tomasovića poneo je ovo značajno priznanje i „odlikuje se neobičnom, može se reći zaumnom slikovitošću koja je nalik polusnevanju drugih svetova”. Potom je i nagrađeni Dalibor Tomasović pročitao izbor iz svog rukopisa.

Predsednik žirija za Nagradu za esej o Disu dr Svetlana Šeatović istakla je da iako nije pristiglo mnogo radova na konkurs da su eseji vrlo kvalitetni i originalni. Prvonagrađeni rad „Disovo sabesedništvo sa Šopenhauerovom filozofijom”, autora Saše Kozića je „esej koji se izdvojio dobrim interdisciplinarnim pristupom u kome je sveobuhvatno ukazano na vezu Disove poezije i filozofije Artura Šopenhauera”, rekla je dr Svetlana Šeatović.

Nakon predstavljanja nagrađenih i izdanja 55. Disovog proleća, u Srpskom književnom društvu je održan i drugi program, a u okviru Beogradskog festivala poezije i knjige „Trgni se! Poezija”. Ovogodišnji moto Međunarodnog festivala je „Da li si ti blesak” i posvećen je čačanskom zavičajnom pesniku Aleksandru Ristoviću.

Urednik festivala Dejan Matić bio je moderator programa u kome su učestvovali direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović, koji je i ovom prilikom predstavio tek objavljena izdanja 55. Disovog proleća i bibliotekar Marija Radulović koja je istakla da je organizacija programa svake godine obogaćena i novim sadržajima, a da već drugu godinu za redom na Disovom proleću čačanskoj publici se predstavljaju pesnici iz inostranstva koji učestvuju na Beogradskom festivalu „Trgi se! Poezija”. Udruženje „Treći trg” je organizator festivala i jučerašnji program posvetilo je prošlogodišnjoj dobitnici „Disove nagrade” Jovani Marojević, a o njenoj zbirci „Uberi me” govorila je članica žirija za Nagradu „Mladi Dis” Sonja Milovanović.

Nakon dva programa, prema utiscima učesnika, a i publike može se reći da je predstavljanje Disovog proleća u Beogradu bilo uspešno.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar