Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



FTN na 62. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća

post-title


Na Beogradskom sajmu svečanim otvaranjem u ponedeljak, 21. maja, počeo je 62. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća pod sloganom „Korak u budućnost“. Pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnike i tehnološkog razvoja Republike Srbije na sajmu u okviru nastupa 35 naučnoistraživačkih ustanova i institucija, učestvuje Fakultet tehničkih nauka u Čačku. Posetiocima će biti predstavljena dostignuća u sektorima elektroenergetike, termotehnike, telekomunikacija, energetske, i kućne elektronike, klimatizacija, grejanja i hlađenja i logistike.

Manifestaciju otvorio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović. Na sajmu je predstavljeno više od 100 tehničko-tehnoloških inovacija, novosti, premijera, od kojih se skoro polovina odnosi na domaće kompanije. U svom izlaganju na svečanom otvaranju, ministar Popović je istakao da Vlada Srbije čini velike napore da ubrza ekonomski rast tehnološkim jačanjem industrije kako bi se stvorili produktivniji proizvodi visoke dodate vrednosti, a to je moguće digitalizacijom industrije i usmeravanjem ka konceptu 4.0. priznatom kao vodećem u svetu- naglasio je Popović.

Svečanom otvaranju Sajma na kome učestvuje više od 600 domaćih i stranih izlagača iz 31 države prisustvovala je prodekan za nauku i međunarodnu saradnju FTN, prof. dr Danijela Milošević.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja omogućilo je predstavljanje ustanova i institucija koje su učestvovale u projektima tehnološkog razvoja, osnovnih i interdisciplinarnih istraživanja u prethodnom projektnom ciklusu, kaže prodekan Milošević.

O nastupu FTN dekan prof. dr Nebojša Mitrović podseća da je ovo šesta godina na kojoj Fakultet tehničkih nauka učestvuje na ovoj značajnoj sajamskoj manifestaciji i sajam je prava prilika da se predstave rezultati istraživanja realizovanih na projektima koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Takođe, u okviru nastupa FTN predstavljeni su „pilot“ projekti FTN, rezultati saradnje sa privredom, naučne i stručne publikacije u izdanju FTN, a priliku za predstavljanje u okviru štanda FTN ima i Naučno tehnološki park iz Čačka.-dodao je dekan Mitrović.

Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća trajaće do 25. maja jedan je od najznačajnijih tehnoloških događaja u jugoistočnoj Evropi i održava se od 1937. godine.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar