Tradicija koja je motociklizmom spojila 40 godina, ponovo privlači takmičare iz svih bivših jugoslovenskih republika

Čačak je grad kraljice igara! Košarci pre svega kapa dole, ali znajte da se u gradu na Moravi, na samom pragu Borčevog hrama košarke, precizno rečeno u Moravskoj ulici, odavno i veoma umešno barata još jednom granom sporta. Baš na tom mestu, još pre 40 godina, pokrenuta je za Čačak tog vremena veoma izazovna moto kros, sportska disciplina koja svake godine u grad na Moravi dovodi najbolje majstore oktanske veštine iz zemlje i regiona.

Pogađate, AMK Čačak, Jeljen i motociklizam nerazdvojni su sinonimi moto krosa, još od 1977. godine, kada su tadašnje opštinske vlasti AMSK Čačak dodelile 10 hetara zemljišta na kome je već 1978. održana prva trka šampionata SFRJ!

Sve nadalje je tradicija koja prerasta u međunarodnu trku 1988. i 1989. godine. Jedan od takmičara koji su proslavili stazu, i po kome se pamte trke na Jeljenu je Marjan Avbelj iz Slovenije, koji je nebrojeno puta pobeđivao. Kuriozitet je da je trka na Jeljenu bila i poslednja trka u šampionatu SFRJ, kada je prekinuto prvenstvo…

Od poznatijih vozača na ovogodišnjoj trci učestvuju Teo Urbas iz Slovenije, na Dakar reliju proslavljeni Gabor Sagmajster, a naravno i prošlogisnji šampioni, Nenad Petrović iz domaćeg kluba Tanasko Rajic, Branko Antic iz Brusa i drugi.
Mozzart Sport, Miloš Milić/Đurđe Mečanin

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here