Gradska biblioteka Čačak i Odbor 55. Disovog proleća su u Zablaću, u OŠ „Vladislav Petković Dis”, u četvrtak, 24. maja tradicionalno organizovali susret posvećen nagrađenima za radove literaranih konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola Moravičkog okruga, raspisanih u okviru 55. Disovog proleća.

Stihovi i proza su u Disovom zavičaju povezali mladost, iskustvo i tradiciju, a na svečanosti na kojoj su prisustvali mladi autori, njihovi učitelji i profesori, brojni ljubitelji pisane reči i ovogodišnji laureat Disove nagrade pesnik Đorđe Nešić, započela je u crkvi Svetog arhangela Gavrila, gde je protojerej Miloljub Mirković održao parastos pesniku „Utopljenih duša”.

Lirski susreti nastavljeni su u trpezariji škole, a kroz program je posetioce vodila bibliotekarka Dubravka Ilić, koja je naglasila da žiri nije imao nimalo lak zadatak i da je na Literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola MO stigao veliki broj kvalitetnih radova.

Pozdravnom rečju direktora Biblioteke dr Bogdana Trifunovića otpočeo je centralni deo programa, koji je pohvalio učenike Moravičkog okruga za učešće na konkursima Disovog proleća i zahvalio učiteljima, nastavnicima i direktorima škola na uspešnoj saradnji, ali i roditeljima koji su velika podrška deci. „Svake godine jedan od vrlo značajnih trenutaka na svečanostima Disu u čast je nagrađivanje najuspešnijih literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola MO. S obzirom na to da je i ove godine Konkurs bio veoma uspešan možemo zaključiti da pesnička i prozna reč i dalje imaju odjeka među decom i mladima i to nas posebno raduje” rekao je dr Bogdan Trifunović.

Poetski deo programa otpočela je učenica sedmog razreda OŠ „Vladislav Petković Dis” Milica Lukić kazujući „Slovo o školi”.

Okupljene mlade autore i prijatelje pisane reči pozdravio je ovogodišnji dobitnik Disove nagrade Đorđe Nešić, koji je i uručio diplome i knjige nagrađenim učenicima. „Doživljaj je mnogo lepši, kada je veliki broj kandidata napisao radove, koji su proistekli iz ljubavi prema pisanoj reči i talenta koji ih krasi. Drago mi je da deca čitaju i unose svoja iskustva u delo koje stvaraju i da postoje konkursi koji nagrađaju kako prozne tako i pesničke radove, divna je tradicija koju negujete”, kazao je Nešić.

Nagrađeni učenici osnovnih škola su: Ilija Sretenović, Vule Radulović, Maša Peruničić, Nađa Popović, Ema Kos, Uroš Tišma, Viktor Bojović, Natalija Bogdanović, Staša Popović, Andrea Ikodinović, Teodora Bogićević i Kristina Karadžić. Poseban trenutak za dobitnike priznanja bio je kada su pročitali svoje poetske i prozne radove, a publika je svoje oduševljenje iskazala aplauzom.

Aplauz je bio potvrda i da su srednjoškolski radovi bili izuzetnog kvaliteta, a nagrađeni učenici Nevena Radosavljević, Zorana Šarčević, Anđela Milovanović, Teodora Danilović, Đorđe Novković, Simona Dmitrović i Sofija Dimitrijević su na vrlo izražajan način predstavili svoje radove.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here