Knjiga Olimpijski san Silvije Otašević, objavljena uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije, namenjena je tinejdžerima koji sanjaju velike snove, ne samo u sportu već i u nauci, umetnosti, drugarstvu, ljubavi…, a najveći žiri, sastavljen od stotinu osnovaca proglasio je za najbolju za stariji uzrast i krajem prošle godine dodelio joj 20. Dositejevo pero.

Olimpijski san nije samo priča o odlasku u Japan 2020. već govori i o toleranciji, potrebi da se zaštite slabiji, o generacijskom prijateljstvu, školi za supertalente, nevolji zbog uvođenja školskih kecelja, …ali i jednom Marku koji ima najčvršći zagrljaj i crne oči kao junaci japanskih manga stripova.

Inspirisana pričom roditelja Majkla Felpsa i razlozima zašto su Majkla upisali baš na plivanje, napisana je u nameri da svakom detetu šapne da na stvari gleda drugačijim očima, da svoje „mane“ vidi kao tajno oružje, a ne kao prepreku.

Olimpijski san objavila je Pčelica uz podršku Olimpijskog komiteta, a reči ohrabrenja, namenjene deci da ne odustaju od svojih ciljeva, napisali su sportisti kojima se nekada divila cela nacija. Knjigu su podržali i plivači Nađa Higl i Milorad Čavić, kao i oni kojima se san glavne junakinje ispunio Davor Štefanek, Tijana Bogdanović…

Iz nje čitaoci mogu da saznaju o idolu glavne junakinje – Misli Frenklin tinejdžerki koja je na OI u Londonu napravila istorjski uspeh, osvojivši četiri zlatne medalje, desetostrukom svetskom rekorderu Savarsu Karapetjanu, koji je karijeru žrtvovao da bi spasio ljude sa dna jezera, ali i klizačici Tonji Harding kojoj je uspeh bio važniji od bilo čega. Knjiga donosi i priču o En Makosinski koja je sa 15 godina napravila lampu za decu koja žive u najsiromašnijim delovima sveta, a zbog koje je uvrštena među 100 žena koje su promenile svet.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here