Praznik stvaralaštva za decu i mlade, 16. Beogradski festival pisaca za decu „Vitezovo proleće”, održan je u Sava centru uz učešće poznatih dečijih pisaca i javnih ličnosti. Vitezova nagrada “Zlatna povelja za izuzetan I dragocen doprinos ulepšavanju sveta deteta” pripala je ove godine dr Petru Solaru I mladom pesniku iz Čačka, Milojku Kaloseroviću, koji je nedavno objavio I svoju prvu pesničku zbirku “Pod senkom života”.

Pred više od 4.000 dece, njihovih roditelja i nastavnika iz cele Srbije, Festival je otvorio protojerej Hrama svetog Simeona Mirotočivog Nevenko Šukur poručivši deci da samo upornost u savladavanju prepreka dovodi do cilja, nakon čega su se u programu smenjivali umetnici koji su svoje stvaralaštvo posvetili deci i mladima.

Pored predsednika Udruženja književnika Srbije Radomira Andrića i glavnog i odgovornog urednika časopisa za decu „Vitez”, ujedno i direktora Festivala Nedeljka Popadića, u programu su učestvovale brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života naše zemlje: akademik Matija Bećković, Bora Đorđević, Leontina i hor „Čarolije”, Dušan Svilar, Ivana Jordan, pisci za decu: Slobodan Stanišić, Blagoje Baković, Ljubomir Ćorilić, pesnik Milojko Kaloserović, aforističari: Rade Đergović i Bojan Ljubenović. Kako sam dan održavanja Festivala predstavlja veliki dan stvaralačkog slavlja dece Srbije, program je obogaćen i različitim zabavnim sadržajima, uključujući dečije nastupe.

Festival „Vitezovo proleće” jedan je od najvećih obrazovnih festivala za decu i mlade u našoj zemlji čiji je organizator Književni časopis za decu „Vitez”.

Na manifestaciji je podeljeno više od 1.000 knjiga i diploma, kao nagrade deci za stvaralaštvo u raznim umetničkim i obrazovnim delatnostima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here