Ministar odbrane Aleksandar Vulin pustio je u rad novu liniju završnog fosfatiranja u kompaniji „Sloboda” Čačak i najavio nova ulaganja u odbrambenu industriju Srbije od 20 miliona evra u naredne tri godine.

On je poručio da je prošle godine odbrambena industrija Srbije izvezla oko 570 miliona dolara, a ove godine se očekuje čak 670 miliona dolara.

„Vidite koliki je napredak napravljen u odnosu na prethodna vremena. Kada je Aleksandar Vučić postao ministar odbrane 2012. godine izvoz je bio četiri puta manji. Od 2012. godine do danas mi smo izvoz učetvorostručili i vidite koliko se danas više radi i koliko država Srbija svih ovih godina ulaže u odbrambenu industriju Srbije a koliko industrija sve to vraća”, poručio je Vulin.

Prema rečima ministra Vulina, Vlada Republike Srbije polaže veliku pažnju na namensku industriju.

„Novi zakon koji je donet garantovaće vlasništvo države nad namenskom industrijom i nastavak politike ulaganja u namensku industriju, koju je zacrtao Aleksandar Vučić još kao predsednik Vlade, kao i politiku kupovine novih tehnologija, privlačenja investicija, ali i potpune kontrole nad odbrambenom industrijom Srbije.

„Sloboda” Čačak je značajna fabrika, ali je i dobar primer kako se koriste sredstva koja je odvojila Vlada Srbije.

Dva miliona evra koja su dobili u prvom krugu investicionog ciklusa Vlade Srbije „Sloboda” je u potpunosti iskoristila i na najbolji način – kupovinom novih mašina, povećanjem svog kapaciteta i povećavanjem svojih sposobnosti da prate nove i moderne svetske tehnologije”, rekao je ministar Vulin.

Kako je istakao, otuda možemo da kažemo da će i drugi krug investicija koji očekujemo biti podjednako uspešan.

„Očekujemo da će Vlada Srbije uložiti još dodatnih šest miliona evra, a sama kompanija još 13 do 14 miliona evra. Beskrajno nam je važna proizvodnja Slobode i izvoz koji postiže, ali čak važnije od toga jeste ono što ona proizvodi, posebno takozvana pametna municija koja će našoj vojsci omogućiti da bude daleko sposobnija i da ide u korak sa najrazvijenijim vojskama. Kada imate ovako moćnu odbrambenu industriju vi ste u stanju da se naoružavate i snabdevate po cenama koje ne biste dobili bilo gde na svetskom tržištu. Onda ste i sa manjim ulaganjima u stanju da kupujete najsavremeniju municiju, oruđe i oružje, jer imate svoju odbrambenu industriju koja je u stanju da prati svetske trendove i najznačajnije svetske tokove”, rekao je ministar Vulin.

Direktor kompanije „Sloboda” Čačak Zoran Stefanović zahvalio je ministru odbrane što je pustio u rad novu liniju završnog fosfatiranja.

„To će otkloniti još jedno usko grlo u našoj proizvodnji, povećati produktivnost i naše proizvodne mogućnosti. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom tempu. Nadam se da ćemo i u budućnosti uspeti da obezbedimo ovakvu uposlenost naših kapaciteta, da se dalje ravijamo i širimo, i time da učinimo ono što je najbolje i za lokalnu samoupravu i za državu Srbiju”, poručio je Stefanović.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović istakao je kako je prilikom svih dosadašnjih njegovih poseta „Slobodi” Čačak napredak evidentan, investira se u mladi kadar i u novu opremu.

„Skoro 37 miliona evra je u poslednjih sedam godina investirano u kompaniju koja ima 2.275 zaposlenih, porezi i doprinosi se na vreme izmiruju. To je zaista na ponos svih nas, a posebno Grada Čačka. Nadamo se da će i u budućnosti ‘Sloboda’ biti ‘majka Grada Čačka’“, rekao je Todorović.

Ministar Vulin održao je danas i sastanak sa rukovodstvom privrednog društva i predstavnicima sindikata.

Vulin: Nema privatizacije, ima dokapitalizaciije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da novi zakon sprečava privatizaciju u odbrambenoj industriji, ali omogućava dokapitalizaciju.

„Mi smo doneli zakon kojim se garantuje da će država uvek imati 51 procenat. Dakle, mi smo doneli zakon koji sprečava privatizaciju, ali omogućava dokapitalizaciju”, rekao je Vulin odgovarajući na novinarsko pitanje u kompaniji „Sloboda” Čačak.„Vi ste do sada, do donošenja ovog zakona, ‘Slobodu’ Čačak u zakonskom smislu tretirali kao i bilo koju drugu fabriku. Između ‘Slobode’ i pekare koju hoćete da privatizujete nije bilo nikakve razlike u zakonskom smislu. Sada ima”, istakao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se sada prepoznaje odbrambena industrija, ona se dokapitalizuje po posebnim pravilima, a njena privatizacija nije moguća, jer bi značila da neko kupi 51 procenat.

„Po ovom zakonu, država Srbija mora da ima 51 procenat. Ja bih bio veoma srećan da dođe investitor koji će doneti svež novac, nove tehnologije, nova tržišta i povećati kapacitete, ali kontrolu u vlasništvu nad ‘Slobodom’ uvek će imati država Srbija, i to 51 procenat. To važi za sve fabrike koje su deo odbrambene industrije Srbije”, rekao je ministar Vulin i poručio da na prvom mestu radnici treba da se raduju ovom zakonu, jer će biti više posla.
Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here