Šta pokazuje dugoročna prognoza RHMZ za predstojeće leto. Više od mesec i po temperatura neće padati ispod 30 celzijusa.

Najnovija procena evropskih stručnjaka, objavljena pre nekoliko dana, pokazuje da će u oblasti jugoistočne Evrope, gde živi 250 miliona stanovnika, leto biti toplije od proseka. Ove procene vrhunskog meteorološkog tima odnose se i na Srbiju. Da je pred nama toplo i sušno leto potvrđuju i domaći prognostičari.

Prošle godine bilo je jedno od najtoplijih leta u poslednjih 30 godina, a ovo će, prema proceni prognostičara, biti slično. Zato se treba pripremiti za serije paklenih dana.

Da je u meteorologiji uobičajena pojava da se smenjuju periodi toplijih i svežijih leta, nedavno je za naš list naglasio meteorolog Nedeljko Todorović. U pitanju je, prema mišljenju ovog stručnjaka, princip koji se ponavlja vekovima, a ti periodi prosečno traju 35 godina.

– Pri kraju smo perioda češćih pojava toplijih leta, koji je počeo 1986. godine, a procenjuje se da će trajati do 2021. godine – kaže Todorović. – Analize ukazuju da će od početka treće decenije ovog veka ponovo uslediti 35-godišnji period svežijih leta.

Prema rečima Branka Bijelića, meteorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nastupajuće leto trebalo bi da bude slično prošlogodišnjem. Tokom juna, jula i avgusta očekuje se srednja letnja temeratura veća od višegodišnjeg proseka, kao i da će tokom letnjih meseci biti znatno suvlje od proseka.

– Očekuje se da će u nižim predelima Srbije letnja temperatura biti između 21 i 25 stepeni Celzijusovih, dok će u planinskim krajevima ona iznositi od 15. do 19. podeljka – kaže Bijelić. – Tokom jula i avgusta očekuje se pojava toplotnih talasa, što podrazumeva kontinuirani niz vrlo toplih dana.

Ovog leta pred nama je i od 35 do čak 55 tropskih dana u nižim predelima. Tako se u mnogim gradovima širom Srbije tokom ovih vrelih dana temperatura neće spuštati ispod 30. podeljka živinog termometra. U brdovitim i planinskim krajevima tropskih bi trebalo da bude od 15 do 20 dana tokom ova tri meseca.

– Osim toga, ono što je mnogo teže podneti od tropskih dana, s kojima se nekako možemo izboriti, jesu tropske noći. Takvih noći, gde temperature neće padati ispod 20 celzijusa, biće od 15 do 20 u nižim krajevima zemlje.

– Količine padavina, s druge strane, ovog leta biće ispod višegodišnjeg proseka – kaže naš sagovornik. – Količina padavina bi tako tokom ta tri meseca trebalo da bude od 120 do 240 milimetara u nižim predelima, dok se u brdsko-planinskim krajevima očekuje od 190 do 250 milimetara.

Procenjuje se da će ukupno tokom čitavog leta biti od 18 do 28 kišnih dana, a na planinama do 36. U pitanju su iznenadni letnji pljuskovi, a ne celodnevne kiše.

MUNjE I GROMOVI

Premda internetom kruže mnogobrojne inostrane prognoze koje “predskazuju” obilje pljuskova praćenih jakom grmljavinom i na našem tlu, meteorolog Nedeljko Todorović kaže da bi takvih nepogoda trebalo da bude u granicama proseka i slično kao lane. Statistički, kaže, najveća učestolost pljuskova sa grmljavinom očekuje se od kraja juna do sredine jula.

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here