Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čekaju nas 55 tropskih dana i 29 tropskih noći

post-title


Šta pokazuje dugoročna prognoza RHMZ za predstojeće leto. Više od mesec i po temperatura neće padati ispod 30 celzijusa. Najnovija procena evropskih stručnjaka, objavljena pre nekoliko dana, pokazuje da će u oblasti jugoistočne Evrope, gde živi 250 miliona stanovnika, leto biti toplije od proseka. Ove procene vrhunskog meteorološkog tima odnose se i na Srbiju. Da je pred nama toplo i sušno leto potvrđuju i domaći prognostičari.
Prošle godine bilo je jedno od najtoplijih leta u poslednjih 30 godina, a ovo će, prema proceni prognostičara, biti slično. Zato se treba pripremiti za serije paklenih dana.
Da je u meteorologiji uobičajena pojava da se smenjuju periodi toplijih i svežijih leta, nedavno je za naš list naglasio meteorolog Nedeljko Todorović. U pitanju je, prema mišljenju ovog stručnjaka, princip koji se ponavlja vekovima, a ti periodi prosečno traju 35 godina. - Pri kraju smo perioda češćih pojava toplijih leta, koji je počeo 1986. godine, a procenjuje se da će trajati do 2021. godine - kaže Todorović. - Analize ukazuju da će od početka treće decenije ovog veka ponovo uslediti 35-godišnji period svežijih leta. Prema rečima Branka Bijelića, meteorologa Republičkog hidrometeorološkog zavoda, nastupajuće leto trebalo bi da bude slično prošlogodišnjem. Tokom juna, jula i avgusta očekuje se srednja letnja temeratura veća od višegodišnjeg proseka, kao i da će tokom letnjih meseci biti znatno suvlje od proseka. - Očekuje se da će u nižim predelima Srbije letnja temperatura biti između 21 i 25 stepeni Celzijusovih, dok će u planinskim krajevima ona iznositi od 15. do 19. podeljka - kaže Bijelić. - Tokom jula i avgusta očekuje se pojava toplotnih talasa, što podrazumeva kontinuirani niz vrlo toplih dana. Ovog leta pred nama je i od 35 do čak 55 tropskih dana u nižim predelima. Tako se u mnogim gradovima širom Srbije tokom ovih vrelih dana temperatura neće spuštati ispod 30. podeljka živinog termometra. U brdovitim i planinskim krajevima tropskih bi trebalo da bude od 15 do 20 dana tokom ova tri meseca. - Osim toga, ono što je mnogo teže podneti od tropskih dana, s kojima se nekako možemo izboriti, jesu tropske noći. Takvih noći, gde temperature neće padati ispod 20 celzijusa, biće od 15 do 20 u nižim krajevima zemlje. - Količine padavina, s druge strane, ovog leta biće ispod višegodišnjeg proseka - kaže naš sagovornik. - Količina padavina bi tako tokom ta tri meseca trebalo da bude od 120 do 240 milimetara u nižim predelima, dok se u brdsko-planinskim krajevima očekuje od 190 do 250 milimetara. Procenjuje se da će ukupno tokom čitavog leta biti od 18 do 28 kišnih dana, a na planinama do 36. U pitanju su iznenadni letnji pljuskovi, a ne celodnevne kiše. MUNjE I GROMOVI Premda internetom kruže mnogobrojne inostrane prognoze koje "predskazuju" obilje pljuskova praćenih jakom grmljavinom i na našem tlu, meteorolog Nedeljko Todorović kaže da bi takvih nepogoda trebalo da bude u granicama proseka i slično kao lane. Statistički, kaže, najveća učestolost pljuskova sa grmljavinom očekuje se od kraja juna do sredine jula. Novosti


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar