Iako su u našu reprezentaciju koja će od 6. do 10. juna u Zrenjaninu učestvovati na Evropskom inkluzivnom turniru u odbojci pozvana samo dvojica njihovih sportista – Saša Mutapović i Nikola Martać, kojima će se pridružiti partneri Nemanja Ćendić, Boris Stokić i Nikola Sredojević – svih 118 članova sportskog kluba za osobe sa intelektualnom ometenošću Morava iz Čačka vredno trenira i po četiri puta sedmično.

– Od 2002, kada smo se među prvima priključili Specijalnoj olimpijadi Srbije, koja je dao globalnog pokreta osnovanog pre tačno pola veka u Čikagu, razvijamo čak sedam sportova, a sa članovima radi ukupno šest trenera, od kojih su četvoro profesori fizičkog vaspitanja – kaže predsednik kluba Milorad Đondrić. – Iako je reč o sportu i pripremama za brojna takmičenja, mi se zapravo družimo u tri sale: dve osnovne i jedne srednje škole u Čačku, a po potrebi koristimo i halu KK Borac, atletski stadion kraj Morave, bazene sportskog centra “Mladost” i one u Ovčar Banji.

Čelnici ovog nesvakidašnjeg sportskog kolektiva posebno zahvaljuju lokalnoj samoupravi, te čačanskim privrednicima i ovdašnjim udruženjima građana bez kojih ne bi uspeli da realizuju brojne projekte, među kojima je i inkluzija – medicinski potvrđena kao najbolji način za resocijalizaciju ove osetljive društvene grupe.

Pritom, ni uspesi na borilištima nisu za zanemarivanje. Sa poslednjih letnjih i zimskih igara internacionalne Specijalne olimpijade, članovi SK Morava su u Čačak doneli čak deset zlatnih, te po tri srebrne i bronzane medalje. Gotovo jednako uspešni, kao članovi tima Specijalne olimpijade Srbije, bili su i na Evropskim igrama, odakle su se vratili sa ukupno 15 odličja, među kojima su četiri bila najsjajnija.

PROSLAVA JUBILEJA

– Turnir u Zrenjaninu organizujemo povodom pola veka od osnivanja internacionalne Specijalne olimpijade, čiji je Srbija član od 2002. Ekipe će biti mešovite jer će polovinu svakog sastava činiti i naši partneri iz redovne populacije, a zahvaljujući Odbojkaškom savezu Srbije smo u prilici da nadmetanja organizujemo po standardnim pravilima, na dva terena: u Kristalnoj dvorani i u hali “Medison” – objašnjava direktor Specijalne olimpijade Srbije Aleksandra Stanojević.
Novosti, foto: Specijalna olimpijada

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here