Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, na trećem spratu zgrade, završeni su radovi zamene starih metalnih prozora aluminijumskim prozorima, što će značajno doprineti smanjenju potrošnje energije za zagrevanje prostora i poboljšanju uslovi za rad studenata i zaposlenih na FTN.

Kako bi doprinela razvoju i unapređenju kvaliteta života u lokalnoj zajednici u kojoj posluje, Kompanija NIS je kroz program „Zajednici zajedno“ u vrednosti od 1, 5 miliona dinara podržala projekat FTN iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, a koji se odnosi na povećanje energetske efikasnosti zgrade FTN zamenom fasadnih prozora na trećem spratu zgrade aluminijumskim prozorima.

Realizacija programa o primeni mera energetske efikasnosti na FTN uticaće na na to da se postigne zadovoljavajući stepen toplotnog komfora grejanja za rad i sprovođenje nastavnih i naučno istraživačkih aktivnosti studenata i zaposlenih na FTN. Takođe, smanjenje potrošnje uglja za grejanje i emisije produkata sagorevanja doprineće povećanju kvaliteta vazduha za korisnike Fakulteta tehničkih nauka, Visoke škole tehničkih strukovnih studija i Agronomskog fakulteta kao i za stanovništvo koje stanuje u neposrednoj blizini „akademske četvrti“, sportiste, rekreativce i mlade (u neposrednoj blizini je Sportski centar „Mladost“).

Na osnovu urađenog elaborata o energetskoj efikasnosti objekta, nakon ugradnje aluminijumskih prozora, gubici toplote će biti značajno smanjeni, biće smanjena potrošnja uglja za grejanje i električne energije za hlađenje, štetni produkti sagorevanja biće u okviru dozvoljenih vrednosti, a uslovi za rad studenata i zaposlenih bolji i kvalitetniji.

Pored radova zamene prozora, u okviru projekta sa studentima FTN realizovano je niz edukativnih aktivnosti na temu primene mera energetske efikasnosti i njihovog uticaja na poboljšanje ekoloških uslova u okruženju.

Kako je projektom predviđeno, na FTN se očekuje zvanična poseta predstavnika NIS-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here