Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija uhapsili su 27 osoba i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 102 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su koruptivnim krivičnim delima i delima iz oblasti finansijskog kriminala oštetili budžet Republike Srbije i drugih privrednih i fizičkih lica za više od 1,2 miliona evra.

Akcije usmerene na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije sprovedene su na teritoriji Beograda, Aleksinca, Pirota, Niša, Čačka, Kragujevca, Kikinde, Leskovca, Pančeva, Požarevca, Sremske Mitrovice i Subotice.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2008. godine do danas počinili više krivičnih dela: zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, pranje novca, falsifikovanje novca, neovlašćeno organizovanje igara na sreću, nedozvoljena trgovina, prouzrokovanje lažnog stečaja, poreska utaja i nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Čačku, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsili su odgovorno lice čačanskog preduzeća „Supersonik“ M.K. (1948), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Osumnjičeni se tereti da je od oktobra 2015. do maja 2017. godine sa preduzećima čija su sedišta u Srbiji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini zaključio ugovor o izradi mašina, iako je znao da do izrade i isporuke mašina neće doći. Oštećena preduzeća osumnjičenom su na ime avansa isplatila 2.866.574 dinara, koje je M.K. potrošio za lične potrebe. Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Među uhapšenima su i zaposleni u opštoj bolnici u Aleksincu, bivše odgovorno lice JKP „Gradska toplana“ Pirot, nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, odgovorno lice Šumarskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo, odgovorno lice Centra za socijalni rad u Babušnici, odgovorno lice turističke agencije „MM TURS“ iz Niša, odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša, odgovorno lice Skupštine preduzeća „Beograđevinar“ kao i osnivači, vlasnici i odgovorna lica više privatnih firmi.

Krivičnim prijavama obuhvaćeno je i osam policijskih službenika, među kojima je i jedan načelnik regionalnog centra, odgovorno lice Društva za cerebralnu paralizu, dečiju paralizu i plegije u opštini Požega, zaposleni u dečjem odeljenju Zdravstvenog centra Knjaževac, vršilac dužnosti odgovornog lica Zavoda za transfuziju krvi u Nišu, bivši vršilac dužnosti odgovornog lica javnog preduzeća „Resavica“, zaposleni u „Srbijagasu“,bivše odgovorno lice „Elektrokosmeta“ sa sedištem u Beogradu, bivše odgovorno lice hidroelektrane Gazivode iz Zubinog potoka, vlasnici i odgovorna lica u više privrednih društava i druga fizička lica.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva uhapsili su odgovorno lice turističke agencije „VIP tours&service“ A.L. (1978), zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Osumnjičeni se tereti da je od 2015. do 2017. godine, u postupku javnih nabavki, čiji predmet je bilo pribavljanje usluga organizacije ekskurzija srednjih škola u Nišu na portalu javnih nabavki, podnosio ponude zasnovane na lažnim podacima o osiguranju učenika od posledica nesrećnog slučaja, koje osiguravajuća kuća nikada nije izdala.

Na osnovu tako dostavljenih lažnih podataka, sumnja se da je A.L. zaključio okvirne sporazume o realizaciji ekskurzija, čime je turističkoj agenciji “VIP tours&service” pribavio protivpravnu imovinsku korist od 10.213.734 dinara.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Nišu, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije niškog Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su lekara specijalistu u Opštoj bolnici u Aleksincu A.P. (1973) i odgovorno lice radnje za izradu i opravku ortopedskih pomagala „Ortosan“ R.Đ. (1959), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je A.P. iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih ovlašćenja, po prethodnom dogovoru sa R.Đ., tokom jula 2017. godine sačinjavao dokumentaciju o fiktivnom remontu ortopedskih pomagala.
Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here