Na planini Stolovi iznad Kraljeva meštani podižu simbol hrišćanstva visok 33,5 metara. Postavljanje znamenja, teškog 40 tona, finansira se isključivo dobrovoljnim prilozima.

Planinski masiv Stolovi, koji se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške banje, Ibarske klisure i srednjovekovnog grada Magliča, osim po stoletnim šumama, proplancima, mirisnim narcisima i krdu poludivljih konja, uskoro će biti prepoznatljiv i po nesvakidašnjoj atrakciji – pravoslavnom krstu visokom čak 33,5 metara i teškom 40 tona. Ovaj krst, kao simbol Hristovih godina i samog hrišćanstva biće postavljen na Usovici, najvišem vrhu ove planine, na nadmorskoj visini od 1.375 metara.

– Nadam se da ćemo uspeti da krst postavimo do naredne godine kao svojevrstan prilog sadašnje generacije Kraljevčana osmovekovnom jubileju autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Postavljanje krsta se finansira isključivo od dobrovoljnih priloga pojedinaca, institucija i privatnih firmi. Od toga i zavisi da li ćemo uspeti u našoj nameri – kaže protojerej Ljubinko Kostić.

Uprkos veoma nepristupačnom terenu, za proteklih godinu dana izgrađen je temelj sa postamentom, osveštan minulog vikenda uz pravoslavni obred i u prisustvu episkopa žičkog Justina, sveštenika Eparhije žičke, predstavnika lokalne samouprave, ovdašnjih institucija i mnogobrojnih gostiju.

Na inicijativu kraljevačkog PSD “Gvozdac”, ovo pravoslavno znamenje postavlja se i u čast vojnika srpske vojske koji su poginuli na Stolovima prilikom povlačenja u Prvom svetskom ratu.

– Vrh Usovica planski je izabran kako bi se krst video i sa okolnih planina Jastrepca, Kopaonika i Rudnika. On će podsećati naredne generacije da su u okolini Kraljeva nastale i srpske svetinje, srednjovekovni manastiri Žiča i Studenica – ističe Miroslav Stanić, predsednik PSD “Gvozdac”.

U izgradnju temelja sa postamentom ugrađeno je višo od 135 kubika betona i oko 6.500 kilograma armature. Ideja inicijatora je da krst bude osvetljen, kao i da se strujom snabdeva iz solarnih ćelija ili mini vetrenjače.

RAČUN ZA PRILOGE

Svi zainteresovani priložnici, novac za podizanje krsta na Stolovima mogu da uplate na namenski račun: 265-3210310000310-15, otvoren u Rajfajzen banci.
Novosti, foto: G. Šljivić

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here