Ovogodišnje PISA ispitivanje u Srbiji se privodi kraju. Najveće međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja – PISA testiranje – počelo je 16. aprila, a zadatke iz čitalačke, matematičke, naučne, finansijske pismenosti i opštih kompetencija rešavalo je oko 8.000 petnaestogodišnjaka iz 222 škole širom Srbije. Rezultati na nacionalnom nivou se očekuju u 2019. godini.

Članovi PISA tima FTN Čačak – Regionalnog PISA tima Zapad su 25. aprila 2018. godine u Turističko-ugostiteljskoj školi „Toza Dragović“ u Kragujevcu započeli, a 25. maja 2018. godine u Gimnaziji „Vuk Karadžić“ u Trsteniku obavili i poslednje testiranje. Tim su činili studenti pete godine Integrisanih akademskih studija Tehnika i informatika FTN – budući master profesori tehnike i informatike: Uroš Vesković, Ilija Gavrilović, Dejan Đelić, Nevena Kićanović, Snežana Milovanović, Violeta Petrović, Jelica Radović i Mina Šiljković. Neposredno pre testiranja u školama, tim je u aprilu mesecu realizovao na Fakultetu šest obuka za saradnike iz 39 srednjih škola sa teritorije školskih uprava u Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Užicu i Čačku – od Ćićevca na istoku, do Priboja na zapadu, i od Aranđelovca na severu, do Tutina na jugu.

Deo škola, uključenih u aktivnosti ovog regionalnog centra, testiranje izabranih učenika rođenih 2002. godine realizovao je samostalno, u tri škole su pomogli članovi Centralnog PISA tima (zbog zauzetosti čačanskog tima), a u 18 škola je PISA tim FTN Čačak realizovao testiranje i pružio kompletnu organizacionu i IT podršku (pripremljeni prenosivi računari, realizovano testiranje, arhivirani rezultati). Članovi tima su realizovali testiranje u srednjim školama u Kragujevcu, Sjenici, Užicu, Arilju, Čačku, Tutinu, Novom Pazaru, Kraljevu, Raški, Aleksandrovcu i Trsteniku.

Tim je na ovom međunarodnom projektu, osim velikog iskustva u radu sa učenicima i saradnji sa zaposlenima u školama, imao prilike i da predstavlja PISA projekat u medijima masovne komunikacije. Studenti – članovi tima su stekli nova poznanstva, ali i iskoristili priliku da upoznaju mesta u kojima su realizovali ispitivanja, ponevši sa sobom lepe utiske. Istovremeno su, svakom svojom aktivnošću, dostojno predstavljali i FTN – instituciju na kojoj su se osposobljavali za ovu važnu profesiju – za buduće nastavnike.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here