Sve je više roda koje se nastanjuju južno od Save i Dunava. Poslednjih godina beleži se više od tri stotine parova tih selica. U Bresnici kod Čačka uselile su se u veštačko gnezdo koje su postavili đaci i ljubitelji ptica.

Oluja je razrušila gnezdo koje je decenijama na vrhu bora u školskom dvorištu bilo dom dugonogih ptica i zaštitni znak Bresnice. Prošle godine najmlađi su učestvovali u gradnji novog i rode su se vratile u selo.

„Mi volimo ovde da budemo da gledamo te rode kako lete nebom, kako prave svoje gnezdo“, kaže Dušica Milovanović, iz Bresnice.

Milutin Radonjić ističe da je lepo što se stavljaju veštačka gnezda da bi se rode ponovo vratile.

Ovaj par roda u Bresnici najverovatnije ima tri mladunca. Iz udruženja „Sove na oprezu“ i Društva za zaštitu i proučavanje ptica nadaju se da će nastaviti akciju postavljanja veštačkih gnezda za rode. U susednim selima već ima nekoliko.

„Trudićemo se da i na obodu grada postavimo par platformi, gde bi bilo izuzetno dobro da i ova gradska deca mogu da izađu da vide rode i da nešto nauče o prirodi“, ističe Dragiša Petrović iz udruženja „Sove na oprezu”.

Rode su u Bresnici osetile dobrodošlicu, a na tihe bele komšije raskošnih krila navikli su i u susednim Mrčajevima. I na odžaku vrtića u tom selu jedan par ima mladunce.
RTS

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here