Banjski potok, jedan od dragulja Ovčarsko-kablarske klisure, često posećuju turisti. Zanimljiv je po manjim slapovima i taloženju sige, a sedimentne stene doprinose nesvakidašnjem prizoru.

Bujični potok u koji se sa strmih strana Ovčara i Debele gore spuštaju vode iz kraških izvora, atraktivnog je izgleda sa, u nekim delovima, odlikama kanjona.

“Na tom delu je izraženo taloženje bigra i formiranje onih bigrenih kada i malih slapova koji su jako atraktivni i lepi. Takođe, postoji jedan kraški izvor ispod koga se taloži bigar i formirana je jedna velika bigrena kada”, ističe Goran Nikolić iz Turističke organizacije Čačka.

Nestvarne prizore drugačije od objektiva beleži ljudsko oko, pa je boravak kraj Banjskog potoka za mnoge uvek novo iskustvo.

“Ovakve boje retko gde mogu da se vide. Uopšte ceo ambijent, priroda, izvora kojih ima ovde u brdu, znači, sve je onako unikatno i uvek rado dođem ovde”, kaže Filip Milanović iz Jagodine.

Silazak do najlepšeg dela korita Banjskog potoka, koji izvire u dragačevskom selu Dučalovići, prava je avantura za izletnike, ali i goste seoskih domaćinstava iz čitavog sveta.

“Svima se sviđa, ali je to nesređeno. Do tog potoka može kozjom stazom da se dođe. Nema lep prilaz, kad je vlažno lišće opada pa klizi, ne mogu deca manja da prolaze tuda”, navodi Negosava Ristivojević.

Zbog zaštite prirodne dragocenosti iz Turističke organizacije Čačka najavljuju mere kontrole poseta i aktivnosti posetilaca.

“Ovde je najstrože zabranjeno kretanje kroz potok, kupanje u potoku. Svako kretanje samim koritom potoka je jako, jako opasno po sam potok i zato treba da sačuvamo to da bismo mogli da uživamo u njegovoj lepoti”, naglašava Nikolić.

Neobična desna pritoka Zapadne Morave, Banjski potok, koji se spušta planinskim strmim stranama u Ovčar banju, jedna je od atraktivnih lokacija koja sve više privlači posetioce Ovčarsko-kablarske klisure.
RTS, Silvija Pašajlić

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here