Zamrznut konflikt najbolje je rešenje za 63 odsto građana, a više od polovine je za upotrebu vojne sile radi zaštite naroda na KiM, pokazuje anketa agencije „Faktor plus”.

Da bi zamrznuti konflikt bio trenutno najbolji razvoj događaja na Kosovu i Metohiji misli čak 63 procenta građana, pokazuje istraživanje agencije „Faktor plus”. Petina građana, tačnije 21 odsto, smatra da bi najbolje rešenje u ovom trenutku bio dogovor kojim će i Srbi i Albanci nešto dobiti, odnosno izgubiti, dok devet odsto njih ocenjuje da treba postići dogovor između Beograda i Prištine po svaku cenu. Njih sedam odsto nema stav o ovom pitanju, koje se, naglašava direktor agencije Vladimir Pejić, ne tiče krajnjeg rešenja, nego aktuelne situacije u vezi s KiM.

„Iznenadio nas je visok procenat izjašnjavanja za zamrznuti konflikt, to je zaista ubedljivo. Nejasno je samo da li zbog toga što nedostaju neka druga rešenja koja idu u prilog Srbiji, ili je iz nekog straha”, objasnio je Pejić na predstavljanju rezultata ovog istraživanja, sprovedenog od 1. do 7. juna, na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika s teritorije Srbije bez KiM.

Većina građana, njih 61 odsto, smatra da pregovori o KiM idu u lošem pravcu po Srbiju, čak 30 odsto nije znalo šta da odgovori, a samo devet odsto je ocenilo da pregovori idu u dobrom pravcu. „Ubedljiva većina građana Srbije smatra da je održavanje statusa kvo bolje od rešenja koja se pominju. To nije neuspeh kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji insistira na prevazilaženju zamrznutog konflikta, već stav građana da nema rešenja koje bi u ovom trenutku moglo da zadovolji Srbiju”, kaže Pejić.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here