U deset odsto škola ove godine tražiću da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru maturu i direktno odgovaraju za regularnost. – Pregovaramo da prostorije za polaganje pokrijemo kamerama koje će snimati iz ptičje perspektive.

U skorijoj istoriji nije bilo ministarstva koje je usvojilo devet zakona u jednoj školskoj godini i pokrenulo reforme za izmenu obrazovanja, od vrtića do fakulteta, kao što je to učinilo Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja. Kako reforme seku stari obrazovni sistem, tako pristižu i kritike. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević nestrpljivima poručuje da stanu u red jer, kako kaže u razgovoru za „Politiku”, ako je nešto propadalo 30 godina, nema onog koji će da ga „digne” za dve. Ali očekuje dobre rezultate 2021, kada učenici izađu na PISA testiranje. Sebe naziva prosvećenim apsolutistom i podseća da je samoupravljanje ukinuto i da ne mogu baš svi da se pitaju.

S ministrom Šarčevićem razgovaramo u trenutku kada su prijemni ispiti za upis u umetničke i specijalizovane srednješkole okončani i svršeni osmaci se uveliko spremaju za završni ispit. I prvo ga pitamo do kada će se testovi za malu maturu dopremati pod oružanom pratnjom i da li je to svetska praksa.

– Nije to praksa u svetu, nego su ukorenjene loše navike u Srbiji uputile vlast da bude stroža nego što treba. U svetu niko ne iznosi testove u gornjem i donjem vešu, ne prodaje ih na ulici za 10–20 evra, niti tamo pomažu deci da prepisuju. Njima nije bitna samo diploma, bez obzira ne znanje. Sve to imate kod nas i to sam nasledio, kao i loše koncipiranu malu maturu. Treba dovoljno novca da se ceo sistem redizajnira, što smo učinili s velikom maturom, a sada je na redu mala. Povećali smo broj poena koje đaci mogu osvojiti na testovima i uvešćemo strožu kontrolu. Ja ću u deset odsto škola ove godine tražiti da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru malu maturu i direktno odgovaraju za regularnost – najavljuje u razgovoru za „Politiku” ministar Šarčević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here