Slatki dani u Goračićima okupili čitavo selo i još tri puta toliko naroda iz Beograda, Čačka i Dragačeva.

Fiskulturna dvorana osnovne škole u ozelenelom dragačevskom selu pretvorena je na kraju sedmice u šahovsku arenu gde su snage na 64 polja odmeravali kumovi iz raznih mesta Srbije. Razgalili su se Goračići jer pride je, ovde, preksinoć, održano predtakmičenje trubačkih orkestara za ovogodišnji Dragačevski sabor u Guči.

Kao i do sada, evo već deveto leto, pokrovitelj priredbe koja na umešan način uzdiže običaje i navike srpskog sela jeste Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo (VŠ PEP) iz Beograda i Čačka, uz pomoć opštine Lučani i Turističke organizacije Dragačevo.

– Nebojša Baralić i ja odlučili smo da se na neki način odužimo zavičajnom selu pa osnovali smo Šahovski klub „Jelica” i „Sabor kumova” na kojem će se ubuduće oni, pored šahovskih partija, nadmetati i u skoku iz mesta udalj i stonom tenisu. Moj deda odselio se odavde u Beograd još 1936, ja sam takođe Beograđanin, ali volim predačko ishodište i zbog toga sve ovo radim – kaže za „Politiku” Dušan Cogoljević (64), direktor VŠ PEP i od aprila predsednik Šahovskog saveza Srbije.

Politika, Gvozden Otašević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here