U subotu 09. juna u Istanbulu, na atletskom stadionu olimpijskog kompleksa, održano je Prvenstvo Balkana za mlađe juniore/ke.

Na ovom takmičenju nastupilo je 30 članova reprezentacije Srbije od kojih je 9 osvojilo medalje. Na spisku selektora reprezentacije Edina Zukovića i ovog puta bila je talentovana sprinterka Ivana Ilić i njen trener Dragan Dukanac.

Politika balkanske atletske federacije ide u smeru omasovljenja i podizanja takmičenja na što viši nivo, pa je učešće na ovom takmičenju uzelo čak 18 država iz okruženja. Potvrdu kvaliteta pokazuje učešće država poput Ukrajine, Jermenije, Gruzije, Izraela, Moldavije… koje teritorijalno nemaju vezu sa Balkanom.

Težak zadatak imala je mlada čačanska sprinterka Ivana Ilić, u trci na 100 metara, koji je i ovog puta veoma uspešno rešila. Pored veoma visoke temperature i jakog vetra Ivana je uspela da nadmaši svoje protivnice od kojih je većina godinu dana starije od nje.

U polufinalnoj trci koja je održana u 14:45 na temperaturi daleko iznad 30-og podeljka celzijusove skale jedina olakšavajuća okolnost bio je vetar koji je duvao u leđa, ali je bio u granicama dozvoljenog (+1,7 m/s), Ivana je pored talenta pokazala da postaje iskusna takmičarka. Postignuto vreme 12,05 je u granicama njenih najboljih ovogodišnjih rezultata i obezbedio je lak prolaz u finale trke na 100 metara.

Finalna trka je održana u 16:30 pri istoj temperaturi, ali sada sa veoma jakim vetrom u prsa ( – 3,1 m/s ), međutim, pored ovih otežavajućih okolnosti Ivana Ilić u fantastičnom finišu uspeva da zauzme 2. mesto i osvoji srebrnu medalju sa rezultatom 12,25, što je bilo za 0,04 sekunde zaostatka iza prvoplasirane Yeve Podhorodetske iz Ukrajine (12,21).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here