Dok u mnogim gradovima u Srbiji, poput Užica ili Kraljeva, sednice Skupštine grada traju samo jedan dan, u Čačku su skoro za svako zasedanje potrebna najmanje tri dana. Takav je slučaj i sa poslednjom 22.sednicom. Predsednik Skupštine grada Igor Trifunović, kaže da se mora menjati sistem evidencije prisustva odbornika na sednicama. Smatra da bi to omogućilo elektronsko glasanje. Prema Poslovniku o radu Skupštine i Statutu grada odbornici su obavezni da prisustvuju sednicama, ali i sastancima radnih tela čiji su članovi.

Prvog dana zasedanja potreban je kvorum od 38 odbornika,kao i u danu za glasanje. Za svaki drugi radni dan dovoljno je da sednici prisustvuje 25 odbornika, dok je i izlazak za govornicu diskutabilan i reč traže uglavnom jedni isti.

Za jedan dan zasedanja dnevnica odbornika je 4.000 dinara. Računica pokazuje da jedan odbornik u Čačku u proseku mesečno košta od 15 do 17.000 hiljada dinara. Za njih 75 iz budžeta grada je na mesečnom nivou potrebno izdvojiti oko 1.200.000. Građani kažu da sve to oni plaćaju. Još više su nezadovoljni jer ih neadekvatno zastupaju.

Da problema ima kada je reč o prisustvu na sednicama saglasan je i predsednik Skupštine.

“Dosta često se dešava da odbornici dođu na samom početku zasedanja, predaju svoje listiće, pojave se pred kraj i prijave odjavne listiće i time ostvare pravo na dnevnicu. Ne opravdavam ne prisustvo odbornika. To što je niži kvorum radnim danima kada se Skupština oduži na nekoliko dana ne dozvoljava odbornicima da ne prisustvuju sednici, kaže predsednik Skupštine. Očigledno je dase mora menjati sistem evidencije prisustva odbornika, kaže Trifunović i najavljuje promene za jesen.“Naša je ideja da uvedemo identifikacione kartice i onda ćemo moći da izmerimo vreme koje odbornik provede“, naglašava predsednik Slupštine. Dodaje da to podrazumeva i izmene poslovnika u onom delu koji se odnosi na merenje vremena provedenog na sednici. Na taj način će i skupštinska odluka o visini nadoknade za dnevnice morati da bude promenjena, zaključuje Trifunović.
TV Lav Plus

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here