Sjajni košarkaš iz Čačka Radenko Pilčević po okončanju ovosezonskih obaveza vratio se u rodni grad. Poznat kao veliki borac i radnik Pilčević ne razmišlja o odmoru već marljivo trenira. Trenutno je u teretani, a ubrzo će krenuti i rad sa loptom.

U kratkoj pauzi, stigao je da nas informiše šta se dešavalo tokom poslednje takmičarske godine.

“Poslednju sezonu započeo sam u nemačkoj Jeni. Zbog problema sa papirima za porodicu, nisu mogli da budu uz mene, prešao sam u Košice. Za Slovake sam ranije nastupao. Nije bilo loše jer smo stigli do trofeja u kupu, ali je usledila povreda kolena. Tačnije bila mi oštećena hrskavica. Nakon dva meseca počeo sam da se vraćam, međutim, mali nesporazum i usledio je rastanak sa klubom iz Slovačke”, kaže Radenko Pilčević koji se osvrnuo i na svoje košarkaške početke.

“Počeo sam u Borcu kod čuvenog Roklija Mišovića. Drugi trener mi je bio Mile Milić, zatim Ivan Drobnjak i Aleksandar Matović. Sa njima smo postali prvaci države, a igrao sam sa Urošem Tripkovićem, Braćom Dragićević, Banom Moićevićem, Rastkom Dramićaninom…Usledio je prelazak u Železničar kod profesora Milana, ali mi je Milan Petronijević dao šansu i u senioskoj konkurenciji”.

Potom je usledio poziv iz Kraljeva…

“Mašinac je u to vreme bio dobar, period Milašinovića, i imali smo samo jedan poraz u ligi. Mislim od podgoričke Budućnosti. Iz Kraljeva sam prešao u Kosjerić koji je tad vodio Ivan Drobnjak. Usledio je angažman u Zrenjaninu, ali nisam ostao celu sezonu jer me je trener Milovan Stepandić pozvao da se vratim u Borac. U Čačku sam ostao godinu i po dana”.

Iz Borca ste pronašli inostrani angažman i to u Nemačkoj.

“Da, dve godine sam igrao za Miteldojčer, a jednu za Gisen. Iz Nemačke se vraćam u Crnokosu, otvoren ugovor, a poziv je stigao od sjajnog trenera Blagoja Ivića. Naredna destinacija je kragujevački Radnički, konkurencija na mojoj poziciji je bila žestoka, od Marka Marinovića, preko Stefana Jovića…Nisam se naigrao u Radničkom pa sam prešao u mađarski Solnok. Sa Solnokom sam uzeo dva trofeja, prvenstvo Mađrske i kup”.

I opet promena kluba, Rumunija je nova odrednica za popularnog Pilča.

“Nije bilo loše, sa Temišvarom sam uzeo kup i izborili smo učešće u Evropi. U Temišvaru su usledili dani finansijske krize pa sam se otisnuo u Litvaniju, ali se ni tamo nisam dugo zadržao. Novi klub je bila Krajova za koju je tad nastupao dugogodišnji Borčev kapiten Đorđe Mićić. Dobro smo igrali, ostvarili smo dobre rezultate, ali obojica smo promenili sredinu. Ja sam otišao u Košice i okitio se sa novim odličjem, takođe u kupu”.

Sa svoje 32 godine Pilčević smatra da nije dostigao zenit u košarkaškoj karijeri i da uskoro neće reći zbogom magičnoj igri.

“Dosta toga sam prošao, ali kad u ovom momentu podvučem crtu zaključujem da sam mogao dati više. Nakon prve sezone u Nemačkoj, koja je bila briljantna, nisam bio maksimalni profesionalac tokom leta, pa su usledili pehovi sa povredama. Ipak, nisam dao konačni pečat, ako posluži zdravlje, sigurno ću igrati još par sezona”.

Radenka raduju sjajne partije Borca iz minule sezone…

“Pratio sam igre kluba u kome sam ponikao. Ostaje žal što sam za prvi tim odigrao samo sezonu i po jer lepo je igrati pred čačanskom publikom, naročito je bilo dobro u poslednjoj takmičarskoj godini punoj dobrih utakmica i sjajnih rezultata”.

Tokom karijere nastupali ste sa mnogim dobrim igračima. Koje pamtite?

“Malinu Marinovića iz Radničkog, bio je najbolji asistent lige koju smo igrali u Evropi. Centar Marton Bader je najinteligentnija petica sa kojom sam nastupao. Tu je i Džastin Holidej, uzeo je trofej u Mađarskoj, već naredne godine sa Klivlendom u NBA ligi, a sad je u Čikagu. Jedan od boljih fizikalaca. U Nemačkoj me oduševio Džulijus Dženkins, takav izbačaj pri šutu nisam video. Od trenera mnogo sam naučio od Svetislava Karija Pešića koji je bio savetnik mom strategu u Nemačkoj. Najbolju atmosferu u timu pravio je Blagoje Ivić u Kosjeriću. Dobar čovek, trener, a svojevremeno i igrač”.

Pilčević još uvek ne zna gde će nastaviti karijeru…

“Razmišljam o nekoj mirnijoj zemlji, malo lakšoj ligi gde ću doći do punog izražaja. Nadam se najboljem”, otvoren je Radenko Pilčević.
Nikola Minović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here