Jedna od tri žene u Srbiji bila je žrtva nekog oblika fizičkog nasilja, a svaka druga psihičkog nasilja, saopštila je viša savetnica u vladinom Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost Ljiljana Lončar.

U proseku svakih 10 dana je ubijena po jedna žena, a od svih njih je samo 10 odsto zatražilo pomoć ili prijavilo nasilje, navela je Lončar.

Kako je dodala, prema anketama 65 odsto žena i dece migranata, koje su prošle kroz Srbiju, bilo je ranije izloženo nasilju, a samo jedna petina znala je kome treba da prijavi nasilje.

Podsetila je da je prošle godine usvojen Zakon o porodičnom nasilju, kao i da će od septembra početi primena novog Zakona o strancima.

Lončar je istakla da Koordinaciono telo uspešno sarađuje sa nevladinim organizacijama koje se bave borbom protiv nasilja i trgovine ljudima, ukazujući da je multisektorski rad neophodan za dalji napredak.

Direktorka udruženja za borbu protiv trgovine žena “Atina” Mirjana Savić smatra da nema rodne ravnopravnosti bez ravnopravnosti u društvu, kao i da neće biti napretka “ako se ne pobunimo protiv nasilja”.

“Atina” je, kako je navela, za 15 godina rada pružila podršku za više hiljada žena i devojčica koje su bile žrtve trgovine ljudima.

Posebno se osvrnula i na migrante kao izbegličku populaciju.

“Od 162 ispitane žene, većina njih je rekla da je trpela partnersko nasilje, ali i nasilje krijumčara”, navela je Savić, ukazujući da te žene imaju visoku toleranciju na bol i nasilje.

Navela je primer da je jedna migratkinja rekla da je udata sa devet godina, a prvo dete je rodila sa 11.

Gordana Stefanović iz kancelarije Zaštitnika građana je rekla da se ta institucija tim problemom bavi u cilju smanjenja nasilja na minimum.

Zaštitnik građana u okviru svojih mehanizama može da preporuči nadležnim institucijama – vladi, skupštini… šta može da se promeni u sistemu u cilju poboljšanja situacije, navela je Stefanović.
Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here