Nečelnici četiri upravna okruga pokrenuli inicijativu da se u Zapadnoj Srbiji formira koorinaciono telo za odbranu od grada.

Na sastanku u Užicu načelnici upravnih okruga, Slobodan Jolović, Moravičkog, Boban Perišić, Zlatiborskog, Dragoslav Milanović, Mačvanskog, i Goran Milivojević, Kolubarskog, dogovorili su se da pokrenu inicijativu za formiranje koordinacionog tela za odbranu od grada Zapadne Srbije koje bi pokrilo teritoriju 29 gradova i opština a sastajalo se svakih tri meseca na području jednog od navedenih okruga.

U radu koordinacionog tela, pored načelnika, gradonačelnika i predsednika opština, učestvovali bi predstavnici ministarstva poljoprivrede, RHMZ, sektora za vanredne situacije ali i udruženja kao što su malinari, voćari, povrtari i drugi.

Cilj formiranja ovakvog jednog zajedničkog tela je potreba da se ujednači sistem protivgradne zaštite na širem području, uključujući i susednu Republiku Srpsku ali i okruge u Srbiji, unapredi i automatizuje, da se pomogne državnoj i lokalnoj zajednici kroz zajedničke stavove i inicijative za primenu postojećih i eventualnu izmenu zakonskih propisa kako bi se otklonile sve prepreke oko nadležnosti u domenu podizanja i održavanja protivgradnih objekata, nabavke potrebnog broja raketa i obezbeđenja, obuke i isplate naknade protivgradnim strelcima.

Ova godina je od početka protivgradne sezone (15. aprila) imala dejstvo protivgradnih strelaca 26 dana, što je najveći broj dana u poslednjih nekoliko decenija. Zahvaljujući bolje pripremljenoj protivgradnoj službi u odnosu na raniji period štete nisu bile velike.

Ovu inicijativu pozdravio je i Zoran Babić, načelnik Sektora za odbranu od grada RHMZ Ministarstva poljoprivrede, koji je na sastanku u Užicu posebno istakao Moravički okrug u Srbiji kao primer dobre prakse i inicijativu koja je potekla 2015. godine na sastanku načelnika Moravičkog, Raškog i Zlatiborskog okruga sa tadašnjim ministrom za vanredne situacije, državnim sekretarom, gradonačelnicima i presednicima opština, narodnim poslanicima, predstavnicima RHMZ i sektora za vanredne situacije.

Babić je ocenio da je to bio početak unapređenja protivgradne zaštite na području Zapadne Srbije, kao i da se sada više izdvaja sredstava za nabavku protivgradnih raketa iz republičkog budžeta ali i od stane loklanih samouprava.

Koordinaciono telo će biti formirano odmah nakon što saveti sva četiri okruga usvoje ovaj predlog a prvo okupljanje se očekuje u trećem kvartalu ove godine.

Domaćin ovog okupljanja načelnika u Užicu bio je Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here