Povodom pogibije četvoro ljudi u saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali u Mojsinju, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, proglasio je ponedeljak 18. jun danom žalosti.

U nesreći, koja se dogodila u petak nešto pre ponoći, poginuli su Bojan Lazović, Ivana Joković, Milija Paunović i njegov brat Petar Paunović.

Prema Zakonu o danu žalosti, predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim i kulturnim manifestacijama, da se oda pošta nastradalima minutom ćutanja.

Na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera.

Radiodifuzne, televizijske i druge medijske organizacije za informisanje javnosti dužne su da obustave emitovanje humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija narodne i zabavne muzike i emituju prikladnu muziku, prikladne obrazovne emisije, komentare i druge govorne emisije povodom dana žalosti.

Dan žalosti ne može trajati duže od tri dana i proglašava se posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje, ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera.

Za kršenje načina obeležavanja zakon predviđa i kazne za fizička lica od 5.000 dinara do 200.000 dinara za pravna lica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here