U oko 1.270 osnovnih škola u Srbiji danas počinje završni ispit kojim će tačku na kraj obaveznog osnovnog obrazovanja staviti 71.661 osmak.

Mali maturanti od od 9 do 11 časova rešavaju test iz srpskog jezika, dok ih sutra i prekosutra, u isto vreme, očekuju zadaci iz matematike, odnosno s kombinovanog testa, koji traži ukupno znanje stečeno u osmoleci i sastoji se iz pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Pored poena koje dobijaju na osnovu uspeha ostvarenog u dosadašnjem školovanju i bodova s prijemnog ispita, za umetničke i specijalizovane srednje škole, bodovanje na maloj maturi biće presudno za upis u srednju školu. Ovogodišnji osmaci su i prva generacija kojoj sleduje novi način bodovanja na završnom ispitu i kojoj je data mogućnost da osvoje više poena na njemu.

Umesto ranijih 30 bodova, sada će, na sva tri testa, moći da osvoje maksimalno 40, a umesto 70 poena koje je donosio rezultat iz prethodnog školovanja, đacima će, na osnovu uspeha, biti računato najviše 60 bodova. Današnji ispiti iz maternjeg jezika, kao i sutrašnji iz matematike maksimalno nose po 13 bodova, a kombinovani test 14.

– Novost je i što će na ovogodišnjoj maloj maturi biti više pitanja otvorenog tipa, što znači da đaci moraju sami da napišu odgovor, umesto da zaokruže jednu od ponuđenih opcija – objasnio je za naš list Aleksandar Pajić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i predsednik Komisije za upis u srednje škole.
Politika

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here