Poslednjih nedelja u Čačku je zabeležen slab odziv dobrovoljnih davalaca krvi. Pojedini smatraju da je razlog tome taj što se od 01. januara primenjuje novi Zakon o transfuziologiji, na osnovu koga je prikupljanje krvi drugačije organizovano.

Doktor Nela Savić sa odeljenja za transfuziju čačanske bolnice, izjavila je da je prošlog utorka od optimalnih 60 jedinica krvi, koliko je potrebno toj zdravstvenoj ustanovi, prikupljeno samo 25.

“Sva krv koja se prikupi u Čačku ide za Beograd na obradu i vraća se našoj zdravstvenoj ustanovi, koliko je procenjeno da je neophodno. To ne treba da brine građane, ali isto tako treba da budemo svesni da se i Čačani leče u Beogradu”, rekla je Savić.

Načelnik odeljenja za motivaciju i organizaciju dobrovoljnih davalaca krvi u Institutu za transfuziju, Ivana Rodić, ka že da su urađene procene u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da je na osnovu istih čačanskoj bolnici na godišnjem nivou neophodno oko 1.300 jedinica krvi, odnosno u toku sedmice 60.

“U saradnji sa Crvenim krstom želimo da obezbedimo dovoljne količine dragocene tečnosti, koju mogu dati osobe starosti između 18 i 65 godina”, rekla je Rodić.

Prema njenim rečima, čačanski maturanti su primer svima prilikom organizovanja akcija dobrovoljnog davanja krvi.

“Prošle godine čačanski maturanti su dali 800 jedinica krvi, a u ostalim gradovima taj broj se kreće od 400 do 500 i to je tako godinama unazad. Iz tog razloga pre dve godine im je dodeljena Povelja za najhumanije maturante u Srbiji. Potrudimo se da i sada budemo uspešni u akcijama, za početak da prikupimo 50+1 jedinisu krvi”, navela je Rodić.

Predsednica Crvenog krsta u Čačku, Biljana Davidović, rekla je da je u prvih pet meseci ove godine prikupljeno 106 jedinica krvi više nego lane.

“Prošle godine smo imali 3.555 dobrovoljnih davalaca, što je oko tri odsto ukupnog broja stanovnika Čačka. Na taj način 97 odsto građana Čačka zavisi od tri odsto žitelja”, izjavila je Davidović.

Predsednik Skupštine grada Igor Trifunović, pozvao je građane Čačka da se odazovu akciji dobrovoljnog davanja krvi svakog utorka u vremenu od 11:00 do 17:00 časova.

Uprkos ovim brojkama i trenutno lošem odzivu, Čačak prednjači u broju davalaca u odnosu na druge gradove i opštine, istakla je član Gradskog veća zadužena za oblast zdravstva, Slavica Dragutinović.

Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here