U 28 mesnih zajednica na teritoriji grada Čačka, danas je proglašena vanredna situacija, usled elementarnih nepogoda koje su ovaj kraj zahvatile prošle nedelje.

Štab je vanrednu situaciju proglasio u mesnim zajednicama Park, Alvladžinica, Jedina, Sajmište, Ljubić kej, Pridvorica, Beljina, Košutnjak, Loznica, Stari grad, Palilula, 3. decembar, Lugovi, Ljubić, Tanasko Rajić, Atenica, Trnava, Viljuša, Jančići, Gornja Trepča, Rošci, Banjica, Milićevci, Prijevor, Konjevići, Gornja Gorevnica i Ježevica.

Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku, rekao je da su prema prvim procenama, šteta na lokalnim, kategorisanim i nekategorisanim putevima oko 23.000.000 dinara, dok je grad pričinio štetu u iznosu od oko 151.000.000 dinara.

On je izjavio da je pristiglo 17 prijava za procenu štete na građevinskim objektima.

“U nevremenu su štetu pretrpeli Dom zdravlja, trgovina Dis, kao i još nekoliko ugostiteljskih objekata”, naveo je Zečević.

“U subotu je došlo do izlovanja fekalija i površinskih voda. Jedan od uzroka je taj što su pojedini građani nelegalno priključili svoje odvode”, istakao je Zečević, dodajući da će u objektima gde je prodrla voda biti urađena dezinfekcija.

Zečević je izjavio da je na teritoriji grada Čačka u funkciji svih 25 protivgradnih stanica.

“Prošle godine nam je ostalo 218 protivgradnih raketa i preneli smo ih u ovu. Grad je nabavio još 92 rakete, pa je na početku sezone svaka stanica imala po 14. U ovom trenutku raspolažemo sa 180 raketa, što čini 7,2 rakete po protivgradnoj stanici”, nevao je on.

Tokom obilnih padavina došlo je i do problema na vodotokovima drugog reda.

“Nabujala reka Lupnjača oštetila je svoje obale od magistralnog puta do kompanije Sloboda. Zbog zagušenja, Jezinska reka, koja se uliva u Lupnjaču, oštetila je deo obale, a u Pridvorici je na više mesta potkopala put, izlila se i narušila svoje korito. Izlivanja kanala i reka je bilo u Ljubiću i Loznici”, objasnio je Zečević.

U mesnim zajednicama Beljina i Jezdina pokrenuta su se klizišta i nadležne ekipe prate situaciju na terenu.

Media portal

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here