Banke koju posluju na tržištu Srbije biće u obavezi da od avgusta građanima koji kod njih imaju tekuće račune izdaju domaću „dina” karticu.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je za TV Prva da će ovu karticu klijenti ubuduće dobijati besplatno, prilikom otvaranja računa, a da će poseban zahtev podnositi ukoliko žele neku drugu karticu poput „vize” ili „mastera”. Ova kartica će, po najavama, moći da se koristi u Srbiji ali i u inostranstvu, ukoliko banke izdaju „dinu” koja je za to predviđena. Kada je reč o kupovini preko interneta, sa njom će biti moguća kupovina samo od domaćih „onlajn” trgovaca, što je jedna od zamerki građana na novine koja je najavila Narodna banka Srbije.

Budući da je reč o debitnoj kartici njeno održavanje je besplatno.

NBS ističe da ove promene proističu iz nedavno usvojenog Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Kažu da „dina” na tržištu postoji već 15 godina i izdaju je skoro sve banke koje posluju u Srbiji, u manjoj ili većoj meri.
Politika, foto: A. Vasiljević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here